کد سایت fa66730 کد بایگانی 81855 نمایه گرفتن وام بجای دیگری و پرداخت اقساط و مبلغی زیادی
طبقه بندی موضوعی خرید و فروش وام
خلاصه پرسش
شخصی مبلغی وام گرفته و دیگری به او پیشنهاد می‌دهد که این مبلغ را به من بده تا من غیر از پرداخت اقساطش مبلغی اضافی به تو دهم. این کار چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام علیکم. لطفاً دقت فرمایید، سؤال من درباره امتیاز وام نیست، بلکه شخصی مثلاً 20 میلیون تومان وام را دریافت کرده و الآن در حسابش هست. حال یک مشتری پیدا می‌شود و می‌گوید این 20 میلیون را به من بده، در مقابل غیر از پرداخت اقساط این وام، من 5 میلیون نقد به تو پرداخت می‌کنم. آیا این قرارداد اشکال دارد؟ در صورت اشکال آیا راهی برای جواز و صحت آن هست؟
پاسخ اجمالی
این قرارداد، قرض ربوی و حرام است، مگر اینکه قرض گیرنده ملزم به پرداخت مبلغ اضافی نباشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
جایز نیست و راهی برای صحت آن نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
قرار مذکور ربا و حرام است. بله! اگر قرض دهنده الزامی به پرداخت پنج میلیون تومان نکند و قرض گیرنده داوطلبانه و بدون آن که ملزم باشد آن را بپردازد اشکالی نخواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اشکال دارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این معامله مصداق آشکار قرض ربوی و حرام است و ظاهراً هیچ راهی برای تصحیح این قرارداد وجود ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.