آیا زن و فرزند برای سوگند خوردن، حتماً باید از شوهر یا پدرشان اجازه بگیرند؟
پرسش
در توضیح المسائل، آمده است که قَسم باید با اجازه شوهر و پدر باشد. آیا این بدان معنا است که فرزند، مثلاً در سن 50 سالگی برای قسم خوردن باید پدرش را و یا زن، شوهرش را مطلع کرده و از وی اجازه بگیرد؟ اگر بداند پدر یا شوهر مخالفت نمیکند و بدون اطلاع آنها قَسم بخورد، و به قسم عمل نکند، آیا قَسم صحیح نبوده و پرداخت کفاره واجب نیست؟
پاسخ اجمالی
زن و فرزند، برای سوگند خوردن، نیاز به اطلاع دادن یا اجازه از کسی نداشته و سوگندشان منعقد خواهد شد، ولی اگر پدر از سوگند فرزندش - در هر سِنّی باشد - و شوهر از سوگند همسرش آگاه شد، و با آن مخالفت کرد، این سوگند از لحاظ شرعی ملغا(بیاثر) خواهد بود.
گفتنی است؛ این حکم برگرفته از برخی احادیث معصومان(ع) بوده[1] و شاید حکمت آن، ایجاد سهولت و راه فراری برای عمل نکردن به سوگندهایی باشد که عمل به مقتضای آنها دشوار است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
میتوانند بدون مطلع کردن قسم بخورند، ولی اگر فرزند بدون اجازه پدر، و زن بدون اجازه شوهر قسَم بخورد، پدر و شوهر میتوانند قسَم آنان را به هم بزنند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اجازه گرفتن از پدر یا شوهر تا آخر عمر لازم است، ولی همین که بداند راضی است قسم منعقد شده و مطلع نمودن او لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بلی، در انعقاد یمین اذن والد لازم است، حتی اگر فرزند دارای سن بالا باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید با اجازه باشد و سن تأثیری ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
بله، اگر فرزند بدون اجازه پدر و زن بدون اجازه شوهر قسم بخورد، پدر و شوهر میتوانند آن را باطل نمایند.

[1]. از جمله، صحیحه‌ی منصور بن حازم از امام صادق(ع): «...لَا یمِینَ لِلْوَلَدِ مَعَ وَالِدِهِ...»؛ کلینى، محمد بن یعقوب، کافی، ج 5، ص 444، بَابُ أَنَّهُ لَا رَضَاعَ بَعْدَ فِطَامٍ، ح 5، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چهارم، 1407ق.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.