آیا پدر حق دارد پسرش را مجبور به ازدواج با شخص خاصی کرده و یا خودسرانه و با استفاده از ولایت خویش، همسری را برای او برگزیند؟!
پرسش
آیا از نظر شرعی پدر حق دارد برای پسرش همسر انتخاب کرده و فرزندش را جهت ازدواج با وی تحت فشارهای مالی و روحی قرار دهد، و یا حتی پسر را تهدید و تحریم کند که مبادا با فرد مورد علاقهاش ازدواج کند؟ آیا این کار برای پدر گناه محسوب میشود؟ وظیفه فرزند چیست؟
پاسخ اجمالی
امر ازدواج که نقطه عطف زندگی فرزندان است باید با رعایت مصلحت و علاقه طرفین انجام شود و اجبار فرزند بالغ به ازدواج با فردی خاص و تهدید مالی و روانی او نتیجهای جز تیره شدن روابط پدر و فرزند و طلاق در آینده ندارد؛ بر این اساس، پدر چنین حقی ندارد که فرزند بالغش را مجبور به ازدواج با فرد مورد نظر خود نماید و بر فرزند هم واجب نیست که در این زمینه از خواسته پدر پیروی کند، با اینحال نباید به گونهای با پدرش رفتار کند که موجب آزار وی شود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر فرزند صغیر نباشد پدر چنین حقی ندارد، ولی فرزند باید مراعات حق پدر را کند و کاری که موجب اذیت ایشان میشود انجام ندهد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حق ندارد و این کار گناه است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
پسری که بالغ و رشید است، اختیار انتخاب همسر را دارد و پدر نمیتواند بدون رضایت او کسی را به ازدواج وی درآورد. البته رعایت ادب و احترام والدین در هرحال لازم است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
امر ازدواج که نقطه عطف زندگی فرزندان است باید با رعایت مصلحت و علاقه طرفین انجام شود و اجبار فرزند به ازدواج با فرد خاص و تهدید مالی و روحی او ثمری جز تیره شدن روابط پدر و فرزند و طلاق در آینده نزدیک ندارد. پدری که خواهان مصلحت فرزند است باید با راهنمایی و استفاده از مشاورین دلسوز او را راهنمایی کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
پدر در مسائل ازدواج نباید فرزندش را اجبار کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر الزام اکراه محسوب شود اشکال دارد، ولی فرزند نیز سزاوار است اسباب ایذاء والدین را فراهم نکند.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.