بر اساس روایتی اگر هنگام نماز، سه بار حواسمان پرت شده و حضور قلبمان از بین رفت، نمازمان پذیرفته نخواهد بود. آیا باید قضای چنین نمازی را بجا آوریم؟
پرسش
می‌گویند کسی که هنگام نماز، سه بار حواسش پرت شود، نمازش رد شده و به صورتش زده می‌شود. چنانچه در نماز حضور قلب نداشته باشیم و برای سومین بار حواسمان پرت شد؛ اگر هنوز از زمان نماز نگذشته باشد، آیا می‌توانیم دوباره آن نماز را بخوانیم و اگر زمان نماز گذشته بود، آیا می‌توانیم جایگزین(قضای) آن نماز را بخوانیم تا نمازمان پذیرفته شود، یا این‌که چون نماز را درست و هر چند بی‌حضور قلب خوانده‌ایم، بازخوانی و تکرار همان نماز درست و جایز نیست؟
پاسخ اجمالی
نماز دارای آداب باطنی بسیاری است،[1] که یکی از آداب آن توجه دائمی به نماز است؛[2] اگر نمازگزار توجهی به خدا نداشته باشد، خداوند از او روی برمی‌گرداند؛ امام صادق(ع) در این‌باره فرمود: «هنگامى که بنده به نماز می‌ایستد، خداوند به او رو می‌کند و همواره به او توجّه دارد تا آن‌که بنده سه بار به چیز دیگرى توجّه کند [و از خدا غافل شود]. پس از این سه بار بی‌توجهی است که خداوند از او روى می‌گرداند».[3]
ناگفته نماند؛ اگرچه این نماز شایسته اجر و پاداش نیست، اما با این وجود، قضای آن نیز واجب نخواهد بود؛[4] زیرا سخنی در این مورد در روایات وجود ندارد. راه جبران این کاستی‌ها در نماز، توجه بیشتر در نمازهای آینده و نیز خواندن نوافل(نمازهای مستحبی یومیه) است که از سوی معصومان(ع)، جبران‌کننده کوتاهی‌های موجود در نمازهای واجب اعلام شده است.[5]

[3]. برقی، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، محدث، جلال الدین،‏ ج 1، ص 81، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.
[4]. بهجت، محمد تقی، استفتاءات، ج ‌2، ص 207، قم، دفتر حضرت آیة الله بهجت‌، چاپ اول‌، 1428ق.