دختری مجرد و شاغل هستم، پدرم می‌گوید از خانه‌ام برو و مستقل زندگی کن! آیا پدرم می‌تواند مرا از خانه‌اش بیرون کند؟ اگر او راضی نیست که در خانه‌اش بمانم، حکم نمازهایم چیست؟
پرسش
من دختری مجرد و شاغل هستم، پدرم گاهی به من می‌گوید از این خانه برو و خودت مستقل زندگی کن، با توجه به ترس من از عدم امنیت اجتماع دو سؤال مطرح است: 1. آِیا حضور من در این خانه حرام است و ایشان می‌تواند مرا از خانه خود بیرون کند؟ 2. حکم نمازهایی که در خانه او می‌خوانم چیست؟
پاسخ اجمالی
در صورتی که جهت زندگی مستقل، تمکن مالی لازم را نداشته باشید و یا واقعاً امنیت کافی برای زندگی مستقل وجود نداشته باشد، پدرتان نباید شما را از خانه‌اش بیرون کند و به همین دلیل، نمازتان در خانه او نیز صحیح است.
البته با توجه به اینکه شاغلید اگر پدرتان بابت زندگی شما در منزلش توقع اجاره بها داشته و شما نیز توانایی پرداخت آن را دارید لازم است مبلغ اجاره را پرداخت کرده و در هر حال، رعایت احترام ایشان واجب است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در صورت خطر، اخراج از خانه جایز نیست، اما اگر توقع اجرت دارد و شما تمکّن از آن را دارید باید اجرت بپردازید.
2. با توجه به جواب اول عبادت شما اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بر پدر واجب است شما را در خانه جا بدهد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر پدر ابتدا راضی به حضور شما در آن جا نیست، ولی در نهایت به واسطه حضور شما و این که بیرون کردنتان را خلاف شأن خود می‌بیند قلباً به آن راضی می‌شود حضور شما در خانه او و نماز خواندن در آنجا اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه تمکن مالی از زندگی مستقل داشته باشید و پدر واجب کند که از خانه بیرون بروید نمی‌توانید بمانید و نماز بخوانید و اگر تمکن مالی در حد خانه مستقل نداشته باشید نمی‌تواند شما را بیرون کند و بیرون رفتن لازم نیست البته اگر پدر بداند یا احتمال بدهد که برای شما در بیرون از منزل مفسده اخلاقی و امنیتی پیش می‌آید نباید شما را بیرون کند و برای او جایز نیست و نگهداری شما برای او واجب است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که واقعاً امنیت کافی در خارج از منزل نداشته باشید، می‌توانید در منزل بمانید و نماز شما صحیح است و چنانچه توانایی بر پرداخت مال الاجاره برای خودتان داشته باشید و پدر قبول کند، می‌توانید بپردازید.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.