آیا پولی که برای پرداخت مهریه همسرمان جمع‌آوری می‌کنیم، شامل خمس می‌شود؟
پرسش
آیا پولی را که به نیت دادن مهریه همسر جمع می‌کنیم و سال بر آن می‌گذرد شامل خمس می‌شود؟
پاسخ اجمالی
بیشتر فقها این مال پس‌انداز شده را مشمول پرداخت خمس می‌دانند، ولی برخی از آنان[1] معتقدند در صورتی که همسر مهرش را مطالبه کرده و تهیه آن از راه دیگری (غیر از پس‌انداز) امکان‌پذیر نباشد، این مال، مشمول خمس نخواهد شد.
به عنوان نمونه، اگر یک سفر تفریحی و یا زیارتی به عنوان مهریه زن قرار گرفته باشد که آماده‌سازی مقدمات آن، نیازمند پس‌اندازی تدریجی است که ممکن است بیش از یک سال به طول انجامد.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
مبلغ پس‌انداز شده اگر از درآمد کسب باشد و تا سر سال خمسی باقی بماند و مصرف نشود، سر سال خمسی باید خمس آن را بپردازید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بله، مگر اینکه قبل از فرا رسیدن سر سال خمسی بابت مهریه به همسر تحویل دهد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر تهیه مهریه همسر در وقت مطالبه و حالّ شدن آن، از راه دیگر غیر از پس‌انداز- مثل قرض بدون هتک شخصیت انسان- امکان‌پذیر نباشد، خمس ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. اگر همسر مهریه‌اش را مطالبه کرده باشد و راهی برای پرداخت آن جز طریق مزبور نداشته‌اید و نیز این پس‌انداز صرفاً برای همین امر باشد و به همین منظور نیز باقی بماند، به این پس‌انداز خمس تعلق نمی‌گیرد.
2. اگر همسر مهریه‌اش را مطالبه نکرده باشد و یا توان پرداخت مهریه به غیر از این طریق را دارید، تا زمانی که این پول‌های جمع شده به همسر پرداخت نشده و هنوز در ملک شما است، پس از گذشت یک سال یا در سر سال خمسی باید خمس آن پرداخت گردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام شبیری و هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.