اگر مهریه خانمی پول رایج باشد که بعد از گذشت ده‌ها سال بر اثر تورم، ارزش مطالبه ندارد، آیا می‌توان ارزش روز آن مهریه را تقاضا کرد؟
پرسش
اگر مهریه زنی پول رایج کشور باشد و برای مثال سی سال بعد از عقد ازدواج مهرش را مطالبه نماید، با عنایت به این‌که بعد از مرور زمان مذکور ارزش پول به قدری کم شده است که اکنون آن مهریه ارزش مطالبه ندارد، احتساب آن به قیمت و نرخ روز و با در نظر داشتن میزان تورم چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
مهریه حکم بدهی را دارد و در فرض سؤال، اکثر مراجع معتقدند در پرداخت مهریه، باید طرفین مصالحه نمایند، ولی برخی فقها[1] محاسبه ارزش پول به قیمت روز را لازم دانسته‌اند. البته، اگر زن مهریه را مطالبه نماید و شوهر با وجود قدرت در پرداخت، سهل‌انگاری نموده و تأخیر بیاندازد، ضامن کاهش ارزش آن خواهد بود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
با رجوع به کارشناس، مقدار پول آن زمان را با زمان فعلی محاسبه و به احتیاط واجب با مقدار فعلی مصالحه کنند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
در مواردى که مقدار بدهى با توجه به گرانی قیمتها کم‌ارزش شده است بدهکار همان مقدار بدهی را باید بپردازد حتی اگر قیمت پول به لحاظ قیمت اجناس یک دهم قیمت قبل شده باشد ولی اگر ارزش آن به حدی پایین بیاید که اصلاً آن مقدار پول در چنین زمینه‌ای قابل توجه نباشد؛ مثلاً یک بیستم قیمت قبل شده باشد، احتیاط واجب این است که مصالحه کنند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، که کاهش ارزش مالی فاحش و قابل توجه است، باید بدهکار با طلبکار مصالحه کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر مهریه پول رائج باشد زوج بدهکار همان مبلغ است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
لازم است میزان تورم را محاسبه کرده و بر آن بیافزایند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر مهریه را مطالبه نموده و شوهر با وجود قدرت پرداخت مماطله نموده باشد، ضامن کاهش ارزش آن نیز هست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در فرض سؤال که سال‌های زیادی از زمان تعیین مهریه گذشته است و ارزش مبلغ تعیین شده به پول امروز ناچیز است، محاسبۀ مهریه به نرخ روز و طی یک فرآیند کارشناسی صحیح است و در صورتی که زوجه مبلغ کارشناسی شده را مطالبه کند، زوج مکلف به پرداخت همان مبلغ خواهد بود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.