در فیلمهای تولیدشده در برخی کشورهای اسلامی بازیگرانی را مشاهده می‌کنیم که هیچ توجهی به حجاب و روابط زن و مرد ندارند. آیا ممکن است آنان پیرو فرقه‌ای اسلامی باشند که معتقد به حجاب نیست؟!
پرسش
حجاب در دیگر فرقه‌های اسلامی به چه صورت است؟ بعضا در فیلم‌‌هایی که بازیگران مسلمان دارند دیده می‌شود خانم مسلمان بی‌حجاب است، یا مرد مسلمان به راحتی زنی را لمس می‌کند، آیا در دیگر فرقه‌های اسلامی این محدودیت کمرنگ‌تر است؟ بعضا در هند مسلمانانی نیز دیده می‌شوند که علی‌رغم مسلمان بودن یا شراب می‌نوشند یا همین طور حجاب درست و حسابی ندارند! لطفاً در این زمینه توضیح دهید.
پاسخ اجمالی
حجاب به معناى پوشاندن بدن زن در برابر نامحرم، از احکام ضرورى دین اسلام به شمار آمده و آیات متعددی از قرآن کریم - از جمله آیاتی از سوره احزاب و نور - درباره آن نازل شده است.
پوشش زن در اسلام این است که وی در معاشرت خود با مردان، بدن خود را بپوشاند و به جلوه‌گرى و خودنمایى نپردازد. آیات در مورد حجاب - چه در سوره نور و چه در سوره احزاب - حدود پوشش و تماس‌هاى زن و مرد را ذکر کرده، بدون آن‌که کلمه حجاب را به کار برده باشد، البته امروزه منظور از کلمه حجاب همان پوششی است که در قرآن بر آن تأکید شده است.
در سوره احزاب در ضمن یک‌سری از دستورات درباره حفظ جایگاه و شأن پیامبر (ص) می‌فرماید: «... و هنگامى که چیزى از همسران پیامبر خواستید از پشت پرده بخواهید، این عمل براى قلب‌هاى شما و دلهای آنان پاکیزه‌‏تر است».[1] این آیه در قرآن مشهور به آیه حجاب است.
در آیات سوره نور بعد از آن‌که به مردان توصیه می‌کند که چشم‌هایشان را از نامحرم فرو بسته و شهوت جنسی‌شان را کنترل کنند،[2] به زنان می‌فرماید: «به زنان باایمان بگو چشم از نگاه به مردان اجنبى فرو بندند و پاک‌دامن باشند و زینت خویش را جز آنچه آشکار است، آشکار نسازند و باید که روسری‌‏هایشان را بر گریبان‏شان بیافکنند و زینت خویش را نمایان نکنند مگر براى شوهرانشان، ...».[3] پس در این آیه هم دستور به پوشاندن و حجاب گرفتن زنان از مردان نامحرم شده است.
با توجه به این آیات و دستورات صریح پیامبر(ص) و پیشوایان دین،[4] نظر همه مذاهب اسلامی به اصل حجاب، به عنوان یکی از ضروریات دین است و این امر مورد قبول همه مسلمانان است.
درباره شراب(خمر) هم دستور صریح قرآن است که پلید است،[5] و باید از آن پرهیز شود و مسلمانان در طول تاریخ اسلام این‌چنین عمل می‌کردند.
بنابراین موضع اسلام درباره حجاب و شراب روشن است، اما بدان معنا نیست که همه مسلمانان به این دستورات و احکام ملتزم بوده و عمل می‌کنند. این عدم التزام، خصوصاً در فیلم‌ها و صنعت فیلم‌سازی دنیا - که معمولاً فیلم‌سازان چندان تعهدی به اجرای دقیق و مو به موی دستورات اسلام در تهیه و ارائه فیلم‌ها ندارند - بیشتر دیده می‌شود و حتی اگر بسیاری از آنان را مشاهده کنیم که اعتقاد قلبی به اسلام داشته و در عمل نیز رفتارها و کردارهای فراوانی چون رسیدگی به محرومان، اخلاق نیک و ... از آنان مشاهده می‌شود که همگی از آموزه‌های اسلامی هستند، اما سهل نگاری آنان در رعایت حجاب را نباید به پای اسلام نوشت!

[1]. احزاب، 53.
[2]. نور، 30.
[3]. همان، 31.
[4]. ر. ک: کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 5، ص 519، باب التَستُر و باب مَا یَحلُّ النَّظَرُ إِلَیْهِ مِنَ الْمَرْأَة، تهران، اسلامیه، 1407ق.
[5]. مائده، 90.