آیا از غذاهایی که برای تبلیغات انتخاباتی اشخاص توزیع می‌شود، می‌توان استفاده کرد؟
پرسش
آیا خوردن غذاهایی که توسط کاندیداهای انتخاباتی داده می‌شود صحیح است؟
پاسخ اجمالی
خوردن غذاهایی که کاندیداهای انتخاباتی توزیع می‌کنند حرام نیست، مگر این‌که خلاف قانون بوده یا مفسده دیگری داشته باشد. البته برخی از مراجع[1] معتقدند که احتیاط در استفاده نکردن از چنین غذاهایی می‌باشد.
به هر حال بهتر است، افراد خود را در معرض تهمت قرار نداده و از این‌گونه پذیرایی‌ها اجتناب نمایند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
توزیع و خوردن غذای مذکور فی‌نفسه اشکال ندارد، اما اگر مقرراتی در این زمینه باشد باید رعایت شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر خلاف قانون باشد اشکال شرعی دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
لازم است به مقتضای قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. صرف برگزاری مهمانی و توزیع غذا توسط یک نامزد انتخاباتی دلیل نمی‌شود که وی به منظور جلب آراء چنین کاری کرده است و نسبت دادن این منظور به وی به صرف این کار، حرام است. مؤمن باید از سوء ظن اجتناب کند.
2. بر فرض که احراز شود یک کاندیدای انتخاباتی به منظور جلب آراء دست به این کار زده است، این کار در شأن فردی که می‌خواهد به عنوان منتخب ملت قرار بگیرد نیست و خود همین کار یکی از نقص‌هایی است که باعث می‌شود در اصلح بودن چنین فردی تردید شود.
3. شرکت در امر توزیع غذا به منظور یاد شده حرام نیست؛ هرچند کار ناپسندی است.
4. خوردن غذایی که از طریق یاد شده به دست آمده حرام نیست؛ هرچند بهتر است فرد در چنین مهمانی‌هایی شرکت نکند و در معرض دریافت چنین غذایی قرار نگیرد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.