نشستن در مجلسی که در آن برخی از افراد شراب می‌نوشند، چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام؛ بنده در شرکتی کار می‌کنم که گاهی سفر کاری خارج از کشور دارد. گاهی هنگام صرف غذا به ندرت بعضی از همکاران سفارش مشروب می‌دهند. حکم نشستن بر آن میز چیست؟ و اگر بخواهم بلند شوم باعث انزوا از جمع می‌شود. تأکید می‌کنم سرو مشروب عمومیت ندارد و یک یا دو نفر ممکن است سفارش دهند.
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند:
نشستن بر سر سفره‌اى که در آن شراب[1] مى‌نوشند، اگر به گونه‌ای باشد که انسان یکى از آنان شمرده شود، حرام است،[2] اگرچه خود فرد یا برخی، از آن شراب ننوشند. همچنین استفاده از سایر خوردنی‌های آن سفره، حرام است، اگرچه آن خوردنی‌ها حلال باشند.[3]
بلکه فرد مسلمان وظیفه دارد با فرض وجود شرایط،[4] شرکت‌کنندگان در مجلس را نهی از منکر کند.[5] و بلند شدن از سر سفره و بیان علت آن به گونه‌ای محترمانه، می‌تواند مصداقی از نهی از منکر باشد. پس اگر سایر حضّار افرادی منطقی بوده و اظهار دوستی شما را داردند، لازم است به باورهای دینی شما احترام بگذارند و از چنین کاری خودداری نمایند.

[1]. آیت الله اراکی: (و یا هر چیزى که انسان را مست می‌کند).
[2]. آیات عظام، امام خمینی و سیستانی: (بنابر احتیاط واجب).
[3]. ر. ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‌2، ص 604، م 2634، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق؛ ر.ک: سایت رسمی مقام معظم رهبری، س 1425؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 550، م 2698، قم، مدرسه امام باقر(ع)، چاپ نهم، 1428ق؛ ر.ک: سایت رسمی مقام معظم رهبری.
[4]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه 93490 (شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر) در همین سایت مراجعه نمایید.
[5]. تبریزى، جواد، استفتائات جدید، ج‌1، ص 203، قم، اول، بی‌تا.