کد سایت fa81688 کد بایگانی 99509 نمایه توجه به لذت جنسی زن هنگام نزدیکی
طبقه بندی موضوعی حدیث
خلاصه پرسش
در روایتی با تعبیر «هی لعبتک»، زن وسیله‌ای برای کام‌جویی مرد و بازیچه او اعلام شده است. نظرتان در این باره چیست؟!
پرسش
منظور امام صادق(ع) از این حدیث چیست: «همسرت وسیله لذت جنسی تو است، اما او را آزار مده». آیا امام صادق(ع) زن را وسیله جنسی می‌دید؟!
پاسخ اجمالی
در پاسخ، ابتدا به این نکته باید توجه کرد که در برداشت از آیات و روایات، هم باید به ترجمه دقیق آن توجه کرد و هم نباید بدون آنکه به متون قبل و بعد و نیز به قرائن پیرامونی دقت کنیم، برداشت اشتباهی از آنها داشته باشیم.
با توجه به این نکته به پرسش برمی‌گردیم:
از امام صادق(ع) درباره نزدیکى از راه پشت (دُبُر) پرسیده شد و آن‌حضرت فرمود: «هِیَ لُعْبَتُکَ لَا تُؤْذِهَا».[1]
اگر این عبارت را اینگونه ترجمه کنیم که «زنت بازیچه‌ای برای تو است و او را اذیت نکن» شاید ارتباط آن با کرامت زن  مورد ابهام باشد، اما این ترجمه دقیقی از متن روایت نیست؛ چرا که اگر زن، تنها بازیچه و وسیله‌ای برای لذت جنسی مرد بود، و خودش ارزشی نداشت، امام باید در پاسخ می‌گفت هر کاری دلت می‌خواهد بکن!
معنای این روایت اتفاقاً در این جهت است که باید به خوشی‌های زن نیز توجه کرد و در همین راستا در صدد بیان این نکته است که زنان همبازی شمایند و چنانکه قرآن کریم تصریح فرموده شما و آنها مانند لباسی برای هم هستید.[2] آفرینش هردوی شما از یک منشأ است و زندگی شما باید همراه با آرامش و دوستی و دلسوزی باشد.[3] و ...
از طرفی، چنین رفتاری(نزدیکی از پشت) در بیشتر موارد موجب آزار زنان می‌شود، شما باید رفتار جنسی خود را بگونه‌ای تنظیم کنید که به اذیت و آزار آنان نیانجامد.
دلیل چنین تفسیری از روایت، روایت دیگری است از امام صادق(ع) که همین نوع رفتار جنسی را در صورتی که خوشایند همسرش نیز بوده و او از این جهت آزاری نمی‌بیند، مجاز اعلام کرده است:
«سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ الله(ع) عَنِ الرَّجُلِ یَأْتِی الْمَرْأَةَ فِی دُبُرِهَا قَالَ لَا بَأْسَ إِذَا رَضِیَت‏».[4]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 5، ص 540، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2].بقره، 187.
[3]. روم، 21.
[4]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج 7، ص 414، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.