در زیارت جامعه کبیره می‌خوانیم: «... السلام علی ائمة الهدی» و در تعقیبات مشترک نماز داریم: «... السلام علی الائمة الهادین المهدیین»؛ چرا کلمه «ائمه» در یکی از موارد یاد شده با الف و لام و در دیگری بدون الف و لام است؟
پرسش
سلام علیکم؛ در زیارت جامعه کبیره آمده است: «... السلام علی ائمة الهدی». در تعقیبات مشترک نماز داریم: «... السلام علی الائمة الهادین المهدیین»؛ چرا کلمه «ائمه» در زیارت جامعه الف و لام بر سر آن نیامده، ولی در تعقیبات مشترک آمده است؟
پاسخ اجمالی
در عبارت «السَّلَامُ عَلَى أَئِمَّةِ الْهُدَى‏»،[1] کلمه «أَئِمَّةِ» مضاف واقع شده است. و در ادبیات عرب، کلمه‌ای که مضاف باشد، هیچ‌گاه «ال» بر سر آن درنمی‌آید. اما در جمله «السَّلَامُ عَلَى الْأَئِمَّةِ الْهَادِینَ الْمَهْدِیِّین»،[2] واژه «الْأَئِمَّةِ» مضاف نیست، بلکه موصوف است و اسمی که موصوف قرار گرفته، می‌تواند «ال» قبول کند.

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 610، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 322.