آیا نگهداری از خروس یا دیگر حیواناتی که ممکن است صدایشان موجب آزار همسایگان شود، اشکال دارد؟
پرسش
فردی خروسی دارد که صبح گاه شروع به خواندن می‌کند اگر احتمال بدهد که همسایه‌ها از صدای او آزار می‌بینند باید چه کند؟ و آیا همسایه‌ها در این مسأله حق اعتراض دارند؟
پاسخ اجمالی
اگر نگه‌داری از این نوع حیوانات، در محل زندگی شخص، مرسوم باشد، اشکالی ندارد و همسایگان – تنها به دلیل اموری مانند صدا - حق اعتراض ندارند، ولی اگر در محلی زندگی می‌کند که این کار متعارف نیست و نیز احتمال عقلایی می‌دهد که موجب آزار همسایگان ‌شود، لازم است از این کار خودداری کند. به هر حال، حکم این موضوع، نسبی بوده و با توجه به شرایط محل سکونت تعیین می‌شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر متعارف باشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
موارد مختلف است چنانچه محل زندگی بگونه‌ای است که داشتن حیواناتی مانند خروس در آن متعارف نیست در فرض تأذی همسایه، باید از نگهداری حیوان مذکور اجتناب کرد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
هرگاه در حد معمولی باشد، مانعی نیست و اما اگر خارج از حد متعارف باشد، حق اعتراض دارند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر صاحب خروس یقین دارد یا احتمال عقلائی می‌دهد صدای آواز این خروس به گونه‌ای است که همسایگان را آزار می‌دهد، بر وی واجب است نسبت به رفع مزاحمت برای همسایگان اقدام کند؛ مگر اینکه نگه‌داری چنین حیواناتی در آن منطقه، متعارف باشد به گونه‌ای که زندگی در آن منطقه به معنای رضایت به چنین امری تلقی می‌گردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.