آیا از بت‌های مشرکان، آوازهایی به گوش می‌رسید که همین موضوع، سبب گمراهی بت‌پرستان می‌شد؟
پرسش
آیا بت‌هایی که توسط مشرکان پرستیده می‌شده، صداهایی از آنها می‌آمد. آیا در داخل آن بت‌ها جن‌های شیطانی نفوذ کرده و آن صداها را در می‌آوردند؟ چنین چیزی در حدیثی یا قرآنی آمده است؟
پاسخ اجمالی
گزارشی در مورد اینکه صدای آوازی از بتهای معروف به گوش می‌رسید به دست نیاوردیم، اما امکان چنین چیزی وجود دارد، زیرا قرآن درباره گوساله‌ای که سامری آن‌را از زیور آلات بنی‌اسرائیل ساخت، چنین می‌فرماید:
«قوم موسى بعد از او از زیورهایشان تندیس گوساله‌اى ساختند که بانگ می‌زد. آیا نمی‌بینند که آن گوساله با آنها سخن نمی‌گوید و ایشان را به هیچ راهى هدایت نمی‌کند؟ آن‌را به خدایى گرفتند و بر خود ستم کردند».[1]
«و برایشان تندیس گوساله‌اى که نعره گاوان را داشت ساخت. گفتند: این خداى شما و خداى موسى است. که موسى فراموش کرده بود».[2]
درباره این‌که چگونه یک گوساله بی‌جان صدا می‌داده، علت‌های مختلفی ذکر شده است:
1. خارج شدن هوای فشرده از درون این بت توسط لوله‌های مخصوصی که سامری آنها را کار گذاشته بود و یا قرار دادن گوساله در مسیر باد و طراحی خاص دهان این بت که با وزش باد به درون آن تولید صدا می‌کرد.
2. سامری هنگام گذر از دریا چیزهایی دید که بنی اسرائیل ندیدند تا جایی که مقداری از خاک جای پای جبرئیل را دید و برداشت و به همین دلیل بود که غرور او را فراگرفت و به دنبال ایجاد فرقه‌ای در مقابل دین بر حق موسی(ع) شد؛ «گفت: من چیزى دیدم که آنها ندیدند من قسمتى از آثار رسول [و فرستاده خدا] را گرفتم، سپس آن‌را افکندم، و اینچنین [هواى] نفس من این کار را در نظرم جلوه داد».[3]
خدا نیز هنگامی که مشاهده کرد که بنو اسرائیل با دیدن این همه معجزات از دستان موسای پیامبر(ع)، باز در مسیر گمراهی گام برمی‌دارند، آزمایش سخت‌تری برای آنان در نظر گرفته و امکان خارق العاده‌ای برای سامری ایجاد کرد که گوساله دست‌ساز او صدایی نیز از خود ایجاد کند! [4]
به هر حال،با استناد به آیه 89 سوره طه،  تنها صدای مبهمی از آن گوساله خارج شده و آن بت با مردم به صورت واضح سخن نگفته و به پرسش‌های آنان پاسخ نمی‌داد تا بنی اسرائیل در پرستیدن آن، بهانه‌ای داشته باشند.

[1]. اعراف، 148.
[2]. طه، 88.
[3]. طه، 96.
[4]. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج 2، ص 62، دار الکتاب، قم، 1404 ق.