چیزی جز از خدا و بر اساس «وحدت وجود»، چیزی جز خدا نیست. آیا فضولات و دیگر اشیائی که انسانها از آن بیزارند نیز چیزی جز خدا و جز از خدا نیستند؟!
پرسش
سلام؛ با توجه به این‌که همه چیز از خدا است و حتی همه چیز خدا است و غیر الله چیز دیگری وجود ندارد، چطور می‌توان فضولات و فاضلاب را که انسان از آن بیزار است، به خدا نسبت داد؟
پاسخ اجمالی
برای پاسخ به این پرسش، باید نکات ذیل را در نظر داشته باشیم:
1 . این جمله که «همه چیز خدا است»، اگر مقصود معنای ظاهری آن باشد، سخن درستی نیست. بلکه موجب کفر گوینده و خروج وی از توحید و ایمان خواهد شد، مگر مقصود این باشد که همه چیز پرتو و تجلی خداوند هستند.[1]
2 . معنای این جمله که «غیر الله چیز دیگری وجود ندارد»، این است که فقط خداوند دارای وجود مستقل و بی‌نیاز است؛ غیر از خدا هیچ چیز دیگری وجود مستقل ندارد؛ زیرا چیزی را به حقیقت می‌توان موجود دانست که دارای وجود مستقل و بی‌نیاز باشد و آن فقط خداوند متعال است.[2]
3 . معنای این جمله که «همه چیز از خدا است»، این نیست که خداوند فاعل مباشر مستقیم همه چیز است، و معنای این جمله نفی اسباب و مسببات و نفی واسطه‌ها نیست؛ زیرا خداوند خود جهان را بر اساس اسباب و مسببات خلق فرموده است؛ بنابراین معنای این جمله این است که همه چیز در نهایت و در سلسله‌ی علت و معلول منتهی به خداوند می‌شوند.[3]
بنابراین فضولات اگرچه در نظر ما منفورند، ولی در واقع کمالاتی دارند؛ زیرا موجودات زنده در مسیر تکامل خود نیاز به سیستم جذب و دفع و در نتیجه به آن نیاز دارند؛ از این‌رو فضولات نیز می‌توانند نشان دهنده و بیان‌گر حکمت خداوند  باشند.
نکته‌ی پایانی این که در طرح مباحث فلسفی و اعتقادی باید دقت لازم را بکار برد؛ زیرا این مباحث بسیار دقیق و نیاز به دقت و تأمل زیاد دارد و به تعبیر مولوی:
نکته‌ها چون تیغ پولادست تیز
گر نداری تو سپر وا پس گریز [4]

[1] . ر. ک: 134.
[2] . ر. ک: 4639 و 4642.
[3] . ر. ک: 7273.
[4] . مولوی ، مثنوی، دفتر اول.