آیا جواب خداحافظی واجب است؟
پرسش
آیا خداحافظی هم مثل جواب سلام واجب است؟ چون زبان عربی برای خداحافظی هم سلام می‌دهند؟ چرایی تفاوت این دو را هم در هر زبانی بفرمایید.
پاسخ اجمالی
قرآن کریم در توصیه‌ای کلّی سفارش می‌کند پاسخ هر تحیتی را به همان اندازه و یا بهتر از آن جبران کنید،[1] اما این توصیه را نمی‌توان دلیلی بر وجوب فقهی چنین رفتاری دانست؛ از این‌رو بیشتر فقها معتقدند که جواب خداحافظی واجب نیست، ولی برخی از فقها[2] آن‌را در شرایطی واجب کفایی دانسته و برخی[3] نیز احتیاط نموده و آن‌را لازم می‌دانند. در هر حال، این موضوع، از جمله مسائل اخلاقی بوده که حتی در صورت عدم وجوب، دارای استحباب بوده و شایسته است هر فرد دین‌داری آن‌را رعایت نماید.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر قصد تحیت به مخاطبین ولو به نحو اجمالی کند، جوابش بر یک نفر از مخاطبین واجب است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
احتیاط آن است که پاسخ دهد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
واجب نیست.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
خیر واجب نیست؛ هرچند بهتر است جواب دهد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. نساء، 86.
[2]. آیت الله شبیری زنجانی.
[3]. آیت الله مکارم شیرازی.
[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.