کسی که با اجرای حد یا قصاص، عضوی را از دست داده، آیا جایز است با عمل پیوند اعضا، این نقص را برطرف کند؟
پرسش
آیا شخصی که بر اثر اجرای حدود و یا قصاص، یکی از اعضای بدن خود را از دست داده است می‌تواند بدون اجازه مجنی علیه یا حاکم شرع اعضای بدن دیگران را حسب مورد به بدن خود پیوند بزند؟
پاسخ اجمالی
بیشتر مراجع تقلید چنین کاری را جایز شمرده‌اند، ولی برخی فقها[1] آن‌را تنها با رضایت مجنی علیه یا حاکم شرع (حکم دادگاه) جایز شمرده و برخی[2] نیز، در مورد حد، آن‌را جایز نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در صورتی که خودش اقدام به پیوند کند اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
جایز است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر به جهت حد بوده، جایز نیست و اگر به جهت قصاص باشد بدون رضایت مجنی علیه جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که با رضایت صاحب عضو باشد و خطری برای او نداشته باشد جایز است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
منوط به صلاحدید حاکم شرع است.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
پیوند اعضای بدن خودش که در اثر حد یا قصاص جدا شده و نیز پیوند اعضای دیگران، به بدنش جایز است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام مکارم شیرازی، شبیری زنجانی و نوری همدانی.
[2]. آیت الله شبیری زنجانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.