حکم نماز و روزه کسی که شغل او در سفر است چیست؟
پرسش
با سلام، عارضم که موطن بنده کرج می باشد و با اینکه در تهران متولد شده ام اما چون اعراض نموده ام در ایام ماه مبارک رمضان در سفر به تهران روزه هایم را شکسته می گیرم . با این فرض می خواستم بدانم در محل کارم که کیلومتر 18 جاده قدیم می باشد آیا اگر از تهران به محل کار بروم روزه ام کامل باید باشد یا شکسته؟ بعبارتی چون در سفر از کرج که وطنم می باشد به محل کار بدلیل پیوستگی سفر روزانه روزه ام را کامل می گیرم، آیا از تهران هم همین حکم را دارد یا نه؟
پاسخ اجمالی

اگر فاصله وطن فعلی شما تا محل کارتان کمتر از مسافت شرعی (20.5 کیلو متر) باشد، با این که هر روز به آنجا می روید، ولی مسافر نیستید؛ زیرا سفر شما در کمتر از مسافت شرعی است؛ و بنابراین روزه شما صحیح و نمازتان کامل است. ولی زمانی که به سفر می روید شرعاً مسافر بوده، نمازتان شکسته و نمی توانید روزه بگیرید و تازمانی که به وطن برنگشته اید حتی در محل کار، نمازتان شکسته و نمی توانید روزه بگیرید. مگر اینکه به وطن بر گشته و از آنجا به محل کارخود بروید.

اما اگر فاصله وطن فعلی شما تا محل کارتان 20.5 کیلو متر یا بیشتر باشد و شما حداقل هفته ای یک بار یا هر ده روز یک بار به آنجا می روید به عنوان دائم السفر (کسی که شغل او در سفر است) طبق فتوای مقام معظم رهبری نمازتان کامل و روزه گرفتن شما صحیح است. در این صورت اگر سفر شما سفر کاری باشد در مقصد هم نمازتان کامل و روزه شما صحیح است! اما اگر سفرتان به خاطر کار و شغلتان نباشد بلکه به خاطر امور شخصی باشد، نمازتان شکسته و روزه هایتان را باید افطار کنید. و در این صورت تا زمانی که به وطن برنگشته اید (حتی در محل کار) نمازتان شکسته و باید روزه خود را افطار کنید.

با این حال سؤال شما را از دفاتر مراجع استفتاء نمودیم که پاسخ دریافتی به این شرح است:

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر به تهران جهت انجام کار (خرید و فروش) و از آنجا به محل کار بروید نماز کامل و روزه صحیح می باشد و اگر به قصد میهمانی رفته اید اگر از اول قصد دارید بعد از مهمانی تهران به محل کار بروید نماز کامل و روزه صحیح است.

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

در فرض مزبور نماز کامل و روزه واجب است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. نمایه: حکم روزه در مأموریت، سؤال شماره 3046 (سایت: 3296).

2. نمایه:  مقدار مسافت شرعی، سؤال 5987 (سایت: 6464) .