سرپرست خانواده، کنتور آب را دستکاری کرده و به اعتراض اعضای خانواده نیز توجهی نمیکند. حکم استفاده افراد معترض خانواده از این آب چیست؟
پرسش
پدرم کنتور آب را دستکاری کرده است، ولی من راضی نبوده و به او تذکر دادهام، ولی او توجهی نکرده است. آیا لازم است به اداره آب اطلاع دهم؟ تکلیف غسل و وضویم چیست؟ استفاده از آب برای آشامیدن چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
1. دستکاری کنتور (آب و برق...) کاری غیر قانونی بوده و جایز نیست و لازم است نسبت به این کار - با وجود شرایط - نهی از منکر صورت گیرد.
2. در فرض سؤال، برخی فقها[1] می‌گویند، در صورت عدم بروز مفسده، لازم است این موضوع به اطلاع اداره و سازمان مربوطه برسد، اما برخی دیگر[2] معتقدند، لزومی به این کار نبوده و همینکه مبلغ اضافه به شکلی پرداخت گردد، کافیست.
3. در هر حال، استفاده از آن آب، اشکالی ندارد و غسل و وضو با آن صحیح است و فرد میتواند خودش نسبت به پرداخت بهای آبمصرفی اقدام نماید.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
1. خیر، لازم نیست.
2. استفاده وی مانعی ندارد و غسل و وضویش صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه منشأ مفسدهای نمیشود، باید خبر دهد. اگر آن اداره دولتی است، میتواند تصرف کند و معادل آن را به حساب آنها بریزد، ولی سعی کند مشکل از اساس حل شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
عمل مذکور جائز نیست و باید نهی از منکر نماید، ولی اگر مبلغ واقعی آب پرداخت شود هر چند به واسطه فرزند، غسل و وضوی وی صحیح است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. دستکاری کنتور خلاف شرع و منکر است و در صورت وجود شرایط، نهی از منکر لازم است. در صورتی که ادارۀ آب، یک شرکت خصوصی باشد و آب نیز جزو اموال این شرکت محسوب میشود، اطلاع دادن به این اداره واجب نیست. در غیر این صورت بنا بر احتیاط واجب باید اطلاع دهد.
2. غسل و وضوی فرزند صحیح است.
3. استفاده از آن آب برای آشامیدن جایز است؛ هرچند پدر ضامن مبلغ آب بهای واقعی است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[2]. آیات عظام شبیری زنجانی و نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.