اگر فردی عمداً به دیگری ضرری برساند و آن شخص خسارت‌دیده، فرد مقصّر را ببخشد، آیا کار حرام قبلی او تبدیل به حلال شده و نیاز به توبه و استغفار ندارد؟
پرسش
سلام؛ در موارد حق الناس، اگر متضرّر، وارد کننده ضرر را ببخشد؛ آیا چیز دیگری بر عهده ضرر زننده باقی میماند؟ آیا کار حرام ضرر زنده، مباح میشود؟
پاسخ اجمالی
اگر انسان از روی عمد به کسی ضرری وارد کند، علاوه بر اینکه باید رضایت شخص مقابل را جلب کند، باید از گناهی که مرتکب شده نیز استغفار نماید و این گناه تبدیل به کار مباح نمیشود. ولی اگر ضرر رساندن به دیگری از روی سهو صورت گیرد، صرف رضایت فرد متضرر کافی است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر، البته اگر ضرر رساندن عمدی باشد استغفار واجب است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در فرضی که اضرار او حرام بوده باشد باید توبه نیز بنماید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر متضرر گذشت کند جنبه حرمت تکلیفی با توبه بخشیده خواهد شد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
کار او مباح نمیشود و باید توبه کند، ولی حق الناس بر عهده ی او نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
منوط به مقدار صلح و بخشش واقع شده بین طرفین است.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. با بخشش متضرر چیزی بر عهدۀ ضرر زننده باقی نمیماند.
2. وقتی فرد از روی عمد ضرری به دیگری وارد میکند، مرتکب فعل حرام شده است و باید توبه کند و توبهاش بدین صورت است که ضمن ندامت قلبی، از خدا طلب غفران کند و نیز خسارت وارده را جبران کند. با بخشش متضرر دیگر تکلیفی برای جبران خسارت ندارد و اگر پشیمانی قلبی هم پیدا کند و استغفار هم کند، در واقع توبهاش کامل شده است. بنابراین این سخن صحیح نیست که «با بخشش متضرر و ندامت قلبی خودش و استغفار، معلوم میشود که آن کار از ابتدا بر وی حرام نبوده است!»
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.