آیا خوردن سیر و پیاز مکروه است، و توصیه ویژه شده است که در شب جمعه از خوردن آنها خودداری کنیم؟
پرسش
آیا مطابق روایات، خوردن پیاز در شب جمعه مکروه است و موجب آزار فرشتگان می‌شود؟
پاسخ اجمالی
خوردن سیر و پیاز به خودی خود مکروه نبوده و این کراهت تنها در مواردی خاص است.
در همین راستا امام باقر(ع) در پاسخ به فردی که در مورد خوردن سیر از حضرتشان پرسید، فرمود: «پیامبر اسلام(ص) تنها برای بوی بد(و آزاردهنده) سیر، توصیه فرمود تا آنرا نخورند و سخن حضرتشان آن بود که هرکس این گیاه بدبو را خورد، وارد مسجد ما نشود. بر این اساس، اگر فردی سیر را بخورد ولی وارد مسجد نشود، کار ناپسندی انجام نداده است».[1]
در منابع روایی، گزارشهای دیگری در مورد کراهت خوردن سیر و پیاز هنگام ورود به مسجد وجود دارد که در برخی از آنها دلیلش آزار دیدن مردم عنوان شده است[2] که بر اساس آن میتوان گفت که هر کجا که مردم از بوی گیاهی آزار میبینند، نباید آنرا خورد.
به هر حال، فقها فتوا دادهاند که؛ رفتن به مسجد براى کسى که دهانش بوى پیاز، سیر و دیگر چیزهاى بدبو میدهد مکروه است.[3]
اما در مورد خصوص کراهت خوردن این گیاهان در شب جمعه با جستوجویی که داشتیم به روایتی در این زمینه برخورد نکردیم. البته شیخ بهایی خوردن سیر و پیاز در شب جمعه را مکروه دانسته و میگوید: «پیاز و سیر خوردن کسى را که اراده داخل شدن مسجد داشته باشد، و در شب جمعه خوردن نیز».[4]
به احتمال زیاد، این سخن شیخ بهایی مستند به روایتی است که در زمان ایشان در دسترس بوده و امروزه در اختیار ما نیست.

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 358-359، روایت 4269، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. ر. ک: حر عاملى، محمد بن حسن‏، وسائل الشیعة، ج ‏5، ص 226 – 228، قم، مؤسسة آل البیت(ع)‏، چاپ اول‏، 1409ق.
[3]. ر.ک: نجفى، محمد حسن، جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، ج ، ص 125، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ هفتم، بیتا؛
[4]. بهائی، محمد بن حسین و ساوجى، نظام بن حسین، جامع عباسى و تکمیل آن، ص 763، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ اول، 1429ق.