آیا امام علی(ع) دستور دادند که به پیرمردی غیر مسلمان، مستمری از کارافتادگی پرداخت شود؟
پرسش
در تاریخ آمده است؛ امام علی(ع) مرد از کار افتادهای را میبیند که اعلام نیاز و تکدی میکند. و چون متوجه میشوند که وی در ایام توانمندی و سلامت، برای بخشی از حکومت کار میکرد، اما الآن پیر و از کارافتاده شد، رهایش کردهاند، امام دستور میدهند از بیت المال برایش مقرری و حقوق برقرار کنند. آیا چنین چیزی صحت دارد؟
پاسخ اجمالی

گزارش‌های تاریخی بیانگر آن است که تلاش امام علی(ع) همواره بر آن بود که عدالت در جامعه گسترش یابد و این عدالت گستری را به تنها به افرادی که از زمره یاران و پیروانشان بودند، محدود نمی‌کرد.[1]

اما در ارتباط با آنچه در پرسش آمده است، گزارشی در برخی منابع معتبر وجود دارد:

«روزی پیر مرد کور و سال‌خورده‌‏اى در حال گدایى از کنار امام علی(ع) عبور کرد. امام(ع) از اطرافیانش پرسید که او کیست؟! عرضه داشتند: فردی مسیحی!

امام (با لحنی توبیخ‌آمیز) فرمود: «تا توانستید از او کار کشیدید و اکنون که پیر و ناتوان شده، او را به حال خود رها کردید»! سپس دستور دادند تا برای او  از بیت المال مستمری وضع شود».[2][3]

این برخورد امام نشانگر آن است که هر فردی که به شهروندی حکومت اسلامی پذیرفته شده است، باید مورد حمایت‌های عدالت محور نیز قرار گیرد.

[1]. «چگونگی تقسیم بیت المال از دیدگاه اسلام»، 78185؛ «سیاست‌های اقتصادی امام علی(ع) برای کاهش فقر»، 103072؛ «تقسیم بیت‌المال نسبت به مناطق دوردست در صدر اسلام»، 54955

[2]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 6، ص 293، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[3]. در ارتباط با تلاش‌های امام علی(ع) در عدالت‌گستری پاسخ‌های دیگری نیز وجود دارد. به عنوان نمونه، ر. ک: «ارتزاق موذن و قاضی از بیت المال»،‌58770؛ «راه‌کارهای مبارزه با فساد اداری از منظر امام علی(ع)»، 72367؛ «شرح خطبه 92 نهج البلاغه»، 99341.