با توجه به اشعاری که سعدی در بخش هزلیات سروده است، آیا می‌توان به چنین شخصیتی افتخار کرد؟!
پرسش
سلام؛ با توجه به اشعاری که سعدی در مجموعه کتاب‌های هزلیات خودش دارد، آیا می‌شود با افتخار از آن یاد کرد؟!
پاسخ اجمالی
سعدی و بسیاری از شاعران دیگر در ترویج و اشاعه آموزههای دینی و فعالیت‌‌های فرهنگی و نیز حفظ و گسترش زبان فارسی نقش بسزایی دارند که قابل انکار نیست. و آثار به جا مانده از آنها سرشار از تعالیم دینی و اخلاقی است. بویژه سعدی شخصیتی جهانی است که مورد تحسین مسلمان و غیر مسلمان است.
البته او و امثال او گهگاهی به اقتضای موقعیت که در آن قرار میگرفتند، و یا به تناسب فرهنگ زمانه، و یا به اقتضای شوخ طبعی، اشعاری میسرودند و یا حکایاتی را نقل میکردند، که دور از شأن آنها به نظر میرسید. اما باید پذیرفت که اینها نیز در حقیقت بیان یکسری از واقعیتها در قالب طنز است و نمیتوان با استناد به چنین اشعاری، شأن و جایگاه آنان را به صورت کلّی زیر سؤال برد. و به قول معروف:
«الهَزلُ فِی الکلام کَالمِلحِ فِی الطّعام»؛ شوخی و مزاح هنگام سخن گفتن، مانند نمک در غذا است.[1]