چرا کسی که ازدواج کرده می تواند همسرش را طلاق بدهد؟
پرسش
مات ( (mateجفت (همسر) یعنی چه؟ با توجه به این که خداوند جفت انسان را تعیین کرده است، چرا برخی از ازدواج ها منجر به طلاق می شود؟
پاسخ اجمالی

خداوند برای همه موجودات از جنس خود آنان همسران و جفت هایی آفریده است و برای انسان نیز همسرانی از جنس او قرار داده است. اما انتخاب فرد خاصی به عنوان همسر در اختیار خود شخص است. ممکن است بعضی از افراد به هر دلیل در ابتدا انتخاب درستی نداشته باشند، یا این که انتخاب آنها درست بوده، اما به دلیل شرایط و مشکلاتی که بعداً ایجاد می شود، زندگی مشترک آنان دچار مشکل شود، به نحوی که ادامه زندگی برای آنان بسیار مشکل باشد. به همین جهت برای حل این مشکل خداوند متعال طلاق را تشریع کرده است. تا در موقع لزوم بتوانند از هم جدا شوند.

پاسخ تفصیلی

خداوند برای همه موجودات از جنس خود آنان همسران و جفت هایی آفریده است و برای انسان نیز همسرانی از جنس او قرار داده است. قرآن مجید در این زمینه می فرماید: "و از نشانه‏هاى او این که همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید، و در میانتان مودّت و رحمت قرار داد در این نشانه‏هایى است براى گروهى که تفکّر مى‏کنند"![1] اما انتخاب فرد خاصی به عنوان همسر در اختیار هر فرد است و این طور نیست که خداوند فرد خاصی را برای دیگری به عنوان همسر انتخاب کند، بلکه هر زن و مردی با توجه به ملاک ها و معیارهایی که در نظر دارند فرد مورد نظر خود را برای زندگی مشترک و به عنوان همسر بر می گزیند. ممکن است بعضی از افراد به هر دلیل در ابتدا انتخاب درستی نداشته باشند، یا این که انتخابشان درست بوده، اما به دلیل شرایط و مشکلاتی که بعداً ایجاد می شود زندگی مشترک آنان دچار مشکل شود، به نحوی که ادامه زندگی برای آنان بسیار مشکل باشد. به همین جهت برای حل این مشکل خداوند متعال طلاق را تشریع کرده است تا در موارد لزوم و ضرورت از آن استفاده شود. قرآن مجید در این زمینه خطاب به زنان پیامبر اسلام (ص) که با آن حضرت ناسازگاری داشتند، می فرماید: " ... امید است که اگر او شما را طلاق دهد، پروردگارش به جاى شما همسرانى بهتر براى او قرار دهد...".[2] بنا براین گرچه خداوند برای انسان ها همسرانی از جنس آنان آفریده است، اما انتخاب همسر دلخواه به دست خود انسان است و اگر نتواند زندگی خوب و رضایت بخشی را با همسری که انتخاب کرده است، ادامه دهد و زندگی آنان به بن بست برسد، خداوند متعال طلاق را راه نجات از این مشکل قرار داده است.

[1] روم،21، "وَ مِنْ ءَایَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکمُ مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْکُنُواْ إِلَیْهَا وَ جَعَلَ بَیْنَکُم مَّوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فىِ ذَالِکَ لاََیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ".

.[2] تحریم ، 5،"عَسى‏ رَبُّهُ إِنْ طَلَّقَکُنَّ أَنْ یُبْدِلَهُ أَزْواجاً خَیْرا...".