آیا «دعای افتتاح» که در شب های ماه مبارک رمضان خوانده می شود، سند معتبر دارد؟
پرسش
سلام؛ لطفاً در مورد سند دعای افتتاح توضیح دهید.
پاسخ اجمالی
دعای افتتاح از ادعیه زیبایی است که در شبهای ماه رمضان خواندن آن توصیه شده است.
میدانیم که در مورد دعاها ملاک اعتبارشان منبعی است که آن دعا در آن ذکر شده است و با این شرط و نیز با منطبق بودن محتوای آن با آموزههای اسلامی، نیاز چندانی به بررسی سلسله سند راویان نیست.
با ذکر این نکته باید گفت؛ «دعای افتتاح» در معتبرترین منابع روایی شیعه نقل شده است. به عنوان نمونه، شیخ طوسی(متوفای 460 ق)، این دعا را هم در کتاب تهذیب الأحکام[1] که به بررسی روایات میپردازد و هم در کتاب مصباح المتهجد[2] که ویژه نقل ادعیه و زیارات میباشد، نقل کرده است.
سید بن طاووس(متوفای 664 ق) نیز در کتاب اقبال الاعمال که از مهمترین منابع ادعیه است، «دعای افتتاح» را با ذکر سندی به «ابوجعفر محمد بن عثمان بن سعید عمری»، نائب دوم امام زمان(عج) منتسب کرده است:
از دعاهای ماه رمضان دعایی است که آنرا «محمد بن أبی قره»، با سند خودش نقل کرده که «أبوالغنائم محمد بن محمد بن عبد الله حسنی» به من گفت: از «أبو عمرو محمد بن محمد بن نصر سکونی» شنیدم که میگفت: از «أبابکر أحمد بن محمد بن عثمان بغدادی» درخواست نمودم که دعاهای ماه رمضان که عمویش «أبو جعفر محمد بن عثمان بن سعید عمری» میخواند را در اختیار من قرار دهد. او دفتر سرخرنگی را برای من آورد که دعاهای زیادی را از آن رونویسی کردم که یکی از آن دعاها این بود که:
در هر شب از ماه رمضان این دعا را بخوان و بدان که دعا در این ماه به گوش فرشتگان رسیده و آنان برای مناجاتکننده، طلب آمرزش میکنند و بگو: «اللَّهُمَ‏ إِنِّی‏ أَفْتَتِحُ‏ الثَّنَاءَ بِحَمْدِکَ...».[3]

[1]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الأحکام، ج 3، ص 108، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407 ق.
[2]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 2، ص 577، بیروت، مؤسسة فقه الشیعة، چاپ اول، 1411ق.
[3]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج 1، ص 58، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.