چگونه امیر المؤمنین (ع) در یک شب، هزار رکعت نماز می گزاردند؟
پرسش
از یکی از روحانیون به نام شنیدم که حضرت علی (ع) در شب هزار رکعت نماز می گزاردند با توجه به این که هر رکعت نماز حداقل یک دقیقه وقت نیاز دارد و برای هزار رکعت هزار دقیقه وقت و حدود 17 ساعت وقت نیاز است. لطفا در این خصوص راهنمایی فرمایید.
پاسخ اجمالی

روایات فراوانی وجود دارد که بر اساس آن، امام علی (ع) و دیگر امامان طی یک شبانه روز (24 ساعت) هزار رکعت نماز می خواندند.[1]

در این زمینه نکاتی قابل توجه است:

1. تقریبا تمام این روایات به شبانه روز یعنی 24 ساعت اشاره دارند، نه فقط شب؛ یعنی 12 ساعت و اگر در روایتی هم تنها شب ذکر شده باشد، بر اساس ادبیات عرب می توان آن را به شبانه روز تفسیر کرد.

2. در هیچ روایتی نیامده که ائمه در تمام عمرشان مقید به انجام چنین عبادتی بودند، بلکه در برخی از آنها تصریح شده که آن بزرگواران در پاره ای از زندگی خود هزار رکعت نماز در شبانه روز می خواندند.[2]

3. می دانیم که در نمازهای مستحبی، خواندن حمد کفایت می کند و قرائت سوره لازم نیست. بر این اساس، یک نماز دو رکعتی را به خوبی می توان طی 70 ثانیه بجا آورد و در نتیجه در کمتر از ده ساعت می توان هزار رکعت را انجام داده و به همین دلیل، حتی انجام هزار رکعت در یک شب نیز محال نیست، گرچه همان گونه که اشاره شد، بیشتر روایات به انجام آن در یک شبانه روز دلالت دارند.

با توجه به نکات فوق، امیدواریم که ابهامتان در این زمینه نیز برطرف شده باشد.

[1] ر.ک: حر عاملی، محمد بن الحسن، وسائل الشیعة، ج4، ص 100-97، احادیث 4612 تا 4620، مؤسسة آل البیت، قم، 1409 هـ ق.

[2] همان، ح 4612.(از این روایت هم می توان برداشت کرد که تفسیر روز یا شب، به شبانه روز صحیح است).