با پولی که در بانکهای ترکیه دارم می توانم اوراق قرضه دولتی خریداری کنم و از سود آن استفاده نمایم؟
پرسش
آیا به نظر حضرت عالی به طور مشخص با پولی که در بانکهای ترکیه دارم می توانم اوراق قرضه دولتی خریداری کنم و از سود آن استفاده نمایم ،مقصود از کشورهای کافر چیست؟ آیا مراد این است که نظام آن نظام اسلامی نباشد آیا ترکیه را که با قوانین اسلامی اداره نمی شود می توان کشور اسلامی نامید آیا از بانکهای ترکیه می توان قرضه دولتی خریداری نمود و سود گرفت؟)
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

انجام معاملاتى که از نظر شرعى حلال هستند با این بانک‌ها اشکال ندارد ولى معاملات ربوى و گرفتن بهره قرض نسبت به بانک‌ها ومؤسسات اسلامى جایز نیست مگر آن‌که سرمایه بانک متعلّق به غیر مسلمانان باشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به این که آنجا کشور اسلامی است گرفتن سود از آنها اشکال دارد مگر بانک های غیر اسلامی که در آنجا شعبه دارند یا واقعاً اوراق مشارکت بوده باشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر صورت معامله با برنامه این عمل را در اختیار دارید بفرستید تا با ملاحظه آن جواب داده شود ولی به طور کلی اگر مانند اوراق مشارکت در کشور باشد به ازاء این اوراق در خارج چیزی باشد مانند کارخانه و کار گاه های صنعتی، سرمایه گذاری بر آن جایز است و سودی که به دست می آید اشکال ندارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

تفاوتی بین گذاشتن پول در بانک های دولتی ترکیه و یا خرید اوراق قرضه دولتی وجود ندارد.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.