آیا آب خارج از وضو، موجب ابطال وضو می شود؟
پرسش
آب خارج از وضو چیست؟ آیا موجب ابطال وضو می شود؟ مثلا اگر موهای جلوی سر خیس باشد و هنگام شستن صورت، آب موها روی صورت جاری شود وضو باطل است؟یا هنگام شستن دست، آبی به دستمان بپاشد وضو باطل است؟
پاسخ اجمالی

مراد از استفاده نکردن از آب خارجی برای وضو، استفاده از آن جهت مسح سر و پا است[1] و الا اگر در هنگام شستن دست و صورت، کمی آب خارجی هم با آب وضو مخلوط شود باعث باطل شدن وضو نخواهد شد. مانند این که هنگام باز و بسته کردن شیر آب در بین وضو قطراتی از آب روی دست ما بریزد.
حال نظر شما را به پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید در این باره جلب می نماییم:
سؤال: اگر شخص وضو گیرنده، هنگام شستن دست ها و صورت به قصد وضو اقدام به باز و بسته کردن شیر آب نماید، این کار او چه حکمى دارد؟
پاسخ حضرت آیت الله خامنه ای:
اشکال ندارد و به صحت وضو لطمه‌اى نمى‌زند. ولى اگر بعد از فراغت از شستن دست چپ و قبل از مسح با آن، دستش را روى شیرى که خیس است بگذارد و آب وضوى دست با آب خارج از وضو مخلوط شود، صحت مسح با رطوبتى که مختلط از آب وضو و آب خارج است، محل اشکال مى‌باشد.[2]
حضرت آیت الله صافی نیز در پاسخ به این سؤال که آیا پاشیدن آب وضوی دیگران بر دست و صورت ما موجب باطل شدن وضوی ما نمی شود؟ فرموده اند:
اگر اطرافیان وضوى خودشان را با نیت مجموع آبى که در دست آنها است چه آبى که خودشان مى‌ریزند و چه آبى که از وضوى دیگرى ترشح کرده ادامه دهند اشکال ندارد.[3]
پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی:
اگر بعد از پایان شستن دست چپ آبی به کف دست شما از خارج برسد و مسح سر یا پا با آن آب خارجی انجام شود، وضو صحیح نیست در غیر این صورت، وضو مشکلی ندارد.[4]

[1]. این فتوا نیز برگرفته از برخی روایات، مانند این حدیث است: «.. وَ امْسَحْ بِمُقَدَّمِ رَأْسِکَ- وَ ظَاهِرِ قَدَمَیْکَ مِنْ فَضْلِ نَدَاوَةِ وَضُوئِک..»؛ حرّ عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ‌1، ص 445، ح 3، ، مؤسسه آل البیت (ع)، اول، 1409 ه‍ ق.
[2] توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج‌1، ص 200، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، 1424 ق.
[3] گلپایگانى، لطف الله صافى، جامع الأحکام (صافى)، ج‌1، ص: 35 ، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ق.
[4] با استفاده از پاسخ 12198 (سایت: 11963).