من بابت نماز استیجاری از شخصی قبول کردم حلا توانایی خواندن نماز را ندارم 1. آیا جایز است که به شخص دیگری محول کنم؟ 2. در صورتی که بخواهم پول را به وارث میت بر گردانم،آیا وارث میت می تواند از من پول بیشتری مطالبه کند؟ در هر صورت، اگر نتوانم مالی که در ذمه دارم را پرداخت کنم، چه کنم؟
پرسش
سلام علیکم و رحمه الله و برکاتهتقریبا در حدود یک سال پیش چون احتیاج زیادی به مقداری پول داشتم، نماز استیجاری از شخصی قبول کردم که برای برادرش و پدرش به من پول داد تا نماز های قضای آنان را بخوانم. بعد از یک سال که من مشغول خواندن این نماز های قضا شده بودم، به درد شدیدی در ناحیه زانو گرفتار شدم که به پزشک مراجعه کردم، ایشان گفت که شما به التهاب مفاصل زانو و ساق پا گرفتار شده ای، الان به گونه ای درد دارم که نمازهای واجبم را هم به کمک داروهای مسکن می خوانم. الان متحیرم که چه کنم، چگونه نماز های استیجاری را انجام دهم و یا چگونه مابقی پول را بر گردانم، حال1.آیا جایز است که شخص دیگری را برای انجام ادامه نماز های استیجاری و بدون اطلاع به وارثان میت، اجیر کنم؟2.در صورتی که بخواهم پول را به وارث میت بر گردانم،آیا وارث میت می تواند به این دلیل که هزینه نماز استیجاری بعد از گذشتن یک سال بیشتر شده است، از من پول بیشتری از آن چه پرداخت کرده است، مطالبه کند؟در هر صورت، اگر نتوانم مالی که در ذمه دارم را پرداخت کنم، چه کنم؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

ج1) اگر به‌گونه‌ای اجیر شده که شرط مباشرت در آن نشده و قابل واگذاری به دیگری باشد اشکال ندارد.

ج2) در فرض سؤال نسبت به تفاوت ارزش احوط مصالحه است.

ج3) باید ورّاث میّت را راضی کنید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1ـ در استیجار اجیر نمی تواند عبادت را به دیگری واگذار کند مگر این که اجازه بگیرد.

2و3ـ باید به طریقی رضایت آنها را جلب کنید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1.اگر در هنگام اجاره چنین اذنی به شما داده شده است که می توانید این نماز را خود انجام دهید یا به دیگری واگذار کنید یا چنین مطلبی در ذهن طرفین یا فضای ذهنی چنین قرار دادی وجود داشته باشد، این امر بلامانع است. البته اگر چنین نباشد، شما می توانید پس از کسب اجازه از وارثان میت به این امر اقدام کنید.

2.اگر بخواهید پول را برگردانید، یعنی قرارداد را فسخ کنید، در صورتی که چنین حقی داشته باشید – یعنی طرف مقابل نیز بپذیرد یا در قرارداد حق فسخی لااقل در این فرض برای شما باشد – فقط مبلغ قرار داد را باید برگردانید و قیمت روز بر عهده ی شما نیست.

3.شما مدیون هستید و اگر پول ندارید، باید زمانی که امکان آن فراهم شد آن را بپردازید. توجه داشته باشید که گذشت ایام باعث از بین رفتن دین نمی شود و اگر تا آخر عمر هم این دین را نپردازید، پس از مرگ این دین از ما ترک شما باید پرداخت شود. بدون شک تأخیر در ادای دین در صورت وجود تمکّن مالی جایز نیست.

لینک به سایت استفتائات