آیا در قبرستان می توان مسجد ساخت؟
پرسش
آیا در قبرستان می توان مسجد ساخت؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر قبرستان مذکور زمین وقفى و ملک خصوصى کسى نبوده و همچنین از مکان‌هاى عمومى و مورد نیاز و استفاده اهالى در مناسبت‌ها نیز نباشد و ساخت مسجد هم در آن موجب هتک یا نبش قبرهاى مسلمانان نشود، اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر زمین؛ وقف براى دفن نباشد اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی می توان قبرستان را تبدیل به مسجد کرد که در حال حاضر به هیچ وجه اجازه دفن در آن جا ندهند و ساختن مسجد موجب نبش قبر مخصوصاً قبور علما نشود ولی نماز خواندن در آن مسجد به هر حال جایز است در ضمن توجه داشته باشید در صورتى که زمین وقف براى قبرستان شده باشد، تنها باید در همین مورد از آن استفاده شود، مگر این که دفن در آن به جهاتى امکان پذیر نباشد که در این صورت باید بفروشند و پول آن را صرف خرید زمینى جهت قبرستان کنند و آن را وقف نمایند و چنانچه به اندازه کافى قبرستان دارند، مى توان از آن زمین براى مسجد و حسینیّه و کتابخانه و مانند آنها استفاده کرد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر زمین قبرستان وقف خاص برای قبرستان نباشد، یا مسجد به گونه ای ساخته شود که امکان دفن در این زمین از بین نرود – مثلاً در ارتفاع – و منعی در وقف نامه ی زمین برای این امر نباشد، بنا شدن مسجد در قبرستان بلامانع است. البته اگر زمین وقف خاص قبرستان باشد و مسجد مانع از دفن گردد، چنین چیزی جایز نیست، مگر این که امکان استفاده از زمین به عنوان قبرستان به دلایلی، مانند قرار گرفتن زمین در منطقه ی مسکونی و احتمال سرایت آلودگی، از بین برود و بنا بر نظر فقیه جامع الشرایط کاربری زمین از قبرستان به مسجد تغییر یابد.

لینک به سایت استفتائات

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.