آیا به ترقی قیمت زمین خمس تعلق می گیرد؟
پرسش
اگر با پولی که خمس آن داده شده است زمینی بخریم و چند سال بعد آنرا به چندین برابر قیمت خرید بفروشیم به این درآمد خمس تعلق میگرد؟ اگر به پول اولیه خمس تعلق گرفته باشد ولی پرداخت نشده باشد دراین حالت چه؟
پاسخ اجمالی

اموال و سرمایه هایی که به آنها خمس تعلق می گیرد، اگر یکبار خمس آنها پرداخت شود، دیگر متعلق خمس نمی شود حتی اگر سالیان دراز آن سرمایه بماند. اما اگر مال از چیزهایی باشد که رشد و نمو داشته باشد و یا قیمت آن اضافه شود، اصل آن دیگر خمس ندارد، اما نسبت به مازاد و قیمت اضافه شده باید خمس پرداخت شود.[1]

چیزی که خمس آن داده شده؛ بر آن خمس تعلق نمی گیرد، مگر بر ترقّی قیمت. بله اگر آن جنس جزء مئونه بوده است، بر آن و بر ترقّی آن خمسی تعلق نمی گیرد.[2]

یا اگر چیزی که مخمس بوده به ارث رسیده باشد به ارث و ترقی قیمت آن حتی پس از فروش خمس تعلق نمی گیرد[3].

باید توجه داشته باشید که: تأخیر پرداخت خمس از سال خمسى به سال دیگر جایز نیست، هر چند هر وقت آن را بپردازد اداى بدهى حاصل مى‏شود. مکلف پس از رسیدن سال خمسى تا خمس مالش را نداده، نمى‏تواند در آن تصرف کند، و اگر در آن قبل از پرداخت خمس تصرف کند، مقدار خمس آن را ضامن است، و چنانچه با عین مال غیر مخمّس کالا یا زمین و یا مانند آنها بخرد، معامله در مقدار خمس فضولى و موقوف بر اجازه ولىّ امر خمس است، که پس از اجازه ولىّ امر باید خمس آن کالا یا زمین را به قیمت فعلى حساب نماید و آن را بپردازد.[4]

نتیجه این که:

اگر زمین با عین مال غیر مخمّس خریده شده باشد، معامله به مقدار خمس، فضولى است و متوقف بر اجازه ولىّ امر خمس است و تا آن را اجازه و تنفیذ نکند، ]نمی تواند در آن تصرفی نماید مثلا[ نماز خواندن در آن جایز نیست[5].

لازم به ذکر است که از دفاتر مراجع تقلید جواب های زیر دریافت شد و برای آگاهی شما به حضورتان تقدیم می گردد:

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

ج1) اگر خریدارى به جهت ارتقاى قیمت و سوددهى بوده، باید خمس سود آن را بدهید.

ج2) باید کل مال تخمیس شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

در صورت اوّل به اضافه بر قیمت اصلی و در صورت دوّم به تمام مبلغ خمس تعلق می گیرد.

[1]. نک: توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 101، س 1026؛ توضیح المسائل، آیت الله مکارم ، مسئله ی، 1502.

[2] توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسئلة 1770 و 1771.

[3] امام خمینی، استفتائات، ج 1 ص 373و آیت اللّه تبریزی، استفتائات جدید، سؤال 809.

[4] أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص: 209، س 976.

[5] نک: أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص: 198، س 937.