چگونه می‌توان به ساحت دین نفس الامرى راه یافت؟
پرسش
چگونه می‌توان به ساحت دین نفس الامرى راه یافت و از آن نسخه شفابخش آگاه شد؟
پاسخ اجمالی
سه راه براى این امر متصوّر است:
1. خداوند بخشى از آن‌را اظهار کند. انبیا از این‌راه برخوردارند و براى آنها قسمتى از دین نفس الامرى، یا تمام آن به وحى، عیان و آشکار می‌گردد.
2. آنچه از طریق اول آشکار شده، بیان شود و ما از طریق نقل به آن دست یابیم.
3. عقل در پى کاوش‌هاى نظرى برخى از عناصر آن‌را بیابد و بدان آگاه شود.
بنابر این، انسان‌هاى متعارف از دو راه: عقل و نقل می‌توانند به دین نفس الامرى پى ببرند. و براى گروهى خاص راه وحى نیز گشوده است. بی‌گمان، طریق عقل و نقل امکان دارد با خطا مواجه شود، ولى وحى به معصوم، مصون از خطا است.[1]

[1]. برای مطالعه بیشتر، ر. ک: هادوى تهرانى، مهدی، ولایت و دیانت، قم، مؤسسه فرهنگى خانه خرد، چاپ دوم، 1380ش.

پاسخ تفصیلی
سه راه براى این امر متصوّر است:
أ. خداوند بخشى از آن‌را اظهار کند. انبیا از این راه برخوردارند و براى آنها قسمتى از دین نفس الامرى، یا تمام آن به وحى، عیان و آشکار می‌گردد.
ب. آنچه از طریق اول آشکار شده، بیان شود و ما از طریق نقل به آن دست یابیم.
ج. عقل در پى کاوش‌هاى نظرى برخى از عناصر آن‌را بیابد و بدان آگاه شود.
بنابر این، انسان‌هاى متعارف از دو راه: عقل و نقل می‌توانند به دین نفس الامرى پى ببرند و براى گروهى خاص راه وحى نیز گشوده است. بدون شک، طریق عقل و نقل امکان دارد با خطا مواجه شود، ولى وحى به معصوم مصون از خطا است.
منبع برای مطالعه بیشتر:
مهدى هادوى تهرانى، ولایت و دیانت، قم، مؤسسه فرهنگى خانه خرد، چاپ دوم، 1380ش.