آیا زدن موهای زاید بدن لازم است؟ حکم غسل با آنها چگونه است؟
پرسش
می خواستم بدانم که اگر موهای زائد هر جایی از بدن را نزنیم چه حکمی دارد آیا غسل صحیح است؟
پاسخ اجمالی

از بین بردن موهای زائد، مثل موهای زائد اندام و زیر بغل مسأله ای بهداشتی و از نظر اسلام مستحب است و به آن سفارش شده [1] اما واجب نیست، و از بین بردن و نبردن آن ها ضرری به صحت نماز و روزه و سایر وظایف و تکالیف شرعیه نمی زند.

اما در ارتباط با غسل؛ اگر موهای بدن کوتاه است، یعنی به گونه ای است که جزء بدن حساب می شود، باید در هنگام غسل شسته شود، و اگر آب به آنها نرسد غسل باطل است [2] .

اما در مورد موهای بلند اختلاف است.

1) امام خمینی (ره) مکارم: شستن موهای بلند لازم است [3]

2) اراکی، بهجت: شستن موهای بلند لازم نیست [4] .

3) گلپایگانی،‌ خوئی، تبریزی، سیستانی، صافی و زنجانی می فرمایند: شستن موهای بلند لازم نیست بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشوند غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست بدون شستن آنها ممکن نباشد باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد [5] .

[1] الکافی، ج 6، ص 505، تحریر الاحکام الشرعیه علی مذاهب الامامیه ج 1 ص 8 به بعد. برای اطلاع بیشتر به سؤال شماره 1590 (سایت: 1584) مراجعه کنید.

[2] توضیح المسائل مراجع جلد اول ص 222 ، مسأله 379.

[3] همان.

[4] همان.

[5] همان.