پدر خانم من دو واحد منزل دارد و من در یکی از آنها (بدون پرداخت اجاره) سکونت دارم. آیا وی باید خمس این خانه را پرداخت کند؟
پرسش
من در خانه پدر خانم؛ بدون پرداخت اجاره سکونت دارم و خود وی در خانه ملکی دیگری سکونت دارد. آیا وی باید خمس این ملکی را که بنده در آن ساکن می‌باشم را بپردازد؟ در صورت عدم پرداخت وی، وظیفه من چیست؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، پرداخت خمس قیمت منزلی که شما در آن زندگی می‌کنید بر صاحب آن لازم است. اما لازم نیست که شما بررسی کنید که آیا ایشان خمس خانه را پرداخته است یا خیر و چنانچه اطمینان به عدم پرداخت خمس منزل مذکور ندارید، تصرف شما مانعی ندارد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):

اگر خانه مذکور را از درآمد بین سال خریده است و جزو مؤونه وى نبوده، خمس آن‌را باید [مالک آن] بپردازد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

1. اگر در سال اول در این منزل سکونت داشته خمس ندارد.

2. شما هیچ وظیفه‌ای ندارید و می‌توانید در آن سکونت داشته باشید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله العالی):

باید خمس آن‌را بدهد. بازبان خوش و منطق صحیح ایشان را متوجه این مطلب نمایید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):

در فرض سؤال تخمیس قیمت منزل که شما در آن زندگی می‌کنید بر صاحب آن لازم است و لازم نیست که شما بررسی کنید که ایشان خمس خانه را پرداخته است یا خیر، ولی چنانچه اطمینان به عدم پرداخت خمس منزل مذکور ندارید تصرف شما مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.