من برای کاری، مقداری طلا از خاله‌‌ام قرض گرفتم. روزی که مادرم پول طلا را برای تحویل به خاله‌ام برد. خاله‌‌ام قبول نکرد و گفت با این مبلغ نمی‌‌توان آن طلایی که داشتم را خریداری کرد. آیا باید قیمت امروز طلا را به او بر گردانیم؟
پرسش
حدود 2 سال قبل در اثر بیماری نیاز شدیدی به مبلغی پول پیدا کردم. خاله بنده مقداری طلا به ما داد و گفت طلا چه ارزشی دارد بعد می‌‌توان دوباره آن‌را خرید. ما آن‌را به فروش رساندیم و کار انجام شد. روزی که مادرم پول طلا را برای تحویل به خاله‌ام برد. خاله‌‌ام گفت با این مبلغ نمی‌‌توان آن طلایی که داشت را خریداری کند و پول را قبول نکرد. این در حالی بود که قیمت طلا از روزی که ما آن‌را به فروش رساندیم دقیقا دو برابر و شاید اندکی بیشتر شده بود. مبلغ 4میلیون تومان نقد پرداخت کردم که از نظر آنها نصف هزینه‌‌ای بود که باید می‌‌دادم و هنوز 5 میلیون بدهکارم و اصلا قبول ندارند که از ابتدا حرف از طلا نبوده است. حال سؤال من این است که از نظر شرعی این کار درست است؟ اگر من درست بگویم و آنها تغییر حرف داده‌اند قضیه چگونه خواهد بود؟ به طور کل کاری که درست است و من حالا باید انجام دهم چیست؟ پول را باید بدهم یا نه؟
پاسخ اجمالی

در‌ صورتی‌که به حسب قرائن موجود، طلا را به شما قرض داده است، باید همان مقدار طلا به او بدهید و اگر طلا فروخته شده قیمت امروز آن‌را باید بر گردانید؛ اما اگر مبلغ و پول آن‌را به شما قرض داده است همان مبلغ گذشته را باید به او داد. هر چند قیمت طلا دو برابر شده باشد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

شما موظف هستید همان مقدار طلا که قرض گرفته‌اید را پس دهید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):

اگر طلا را به شما قرض داده است، باید به همان مقدار طلا به او بدهید؛ اما اگر مبلغ آن‌را به شما قرض داده است، همان مبلغ را باید به او بدهید هر چند قیمت طلا دو برابر شده باشد. البته در تفاوت ارزش احوط مصالحه است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در‌ صورتی‌که به حسب قرائن موجود طلا را به شما قرض داده‌اند، ذمۀ شما به باز پرداخت طلا تعلق گرفته و باید مقدار طلای مذکور را برگردانید، ولی اگر پول آن‌را به صورت قرض به شما داده‌اند الآن لازم است همان مبلغی را که دریافت کردید بازگردانید.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته):

شما باید ارزش امروزی همان مقدار طلا را باز پس دهید.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.