چرا مراجع تقلید، با صدور فتوی، مردم را برای دعا کردن برای ظهور به صورت عمومی ترغیب نمی‌کنند؟
پرسش
با سلام و احترام؛ در مورد دعا برای ظهور حضرت مهدی(ع) احادیث زیادی وجود دارد و خواسته شده برای ظهور زیاد دعا نماییم، و می‌دانیم با ظهور حضرت تمام مشکلات بشر حل خواهد شد، اما چرا مردم را برای دعا کردن به صورت عمومی ترغیب نمی‌کنیم؟! آیا نمی‌شود مراجع تقلید نسبت به این قضیه فتوا صادر نمایند تا شاید مردم از خواب غفلت بیدار شوند. متأسفانه به موضوع دعا برای حضرت کمتر پرداخته می‌شود. با تشکر
پاسخ اجمالی
اولاً: این‌گونه نیست که مردم رغبت نداشته باشند. ما می‌بینیم که بیشتر مردم پس از نمازها و حتی در قنوت نماز برای سلامتی امام زمان(عج) دعا می‌کنند و همین نشانگر رغبت آنها است. اگر عده کمی، کمتر دعا می‌کنند و یا موفق به دعا نمی‌شوند، شاید به جهت غوطه‌ور شدن آنان در زندگی مادی دنیا است که از امور معنوی و ظهور امام زمان(عج) غافل شدند، و یا این‌که به اهمیت آن آشنا نیستند که در این صورت باید اهمیت دعا برای آن حضرت و آثار مثبت آن‌را برای آنان بیان نمود.
ثانیاً: وظیفه منتظران آن حضرت فقط منحصر به دعا نیست، بلکه هر کدام از منتظران در وهله اول باید تلاش کنند تا به آرمان‌های آن حضرت جامه عمل بپوشند و پیروان و سربازان خوبی برای ایشان باشند، تا جایی که امام زمان (عج) به وجود این سربازان افتخار کند.
ثالثاً: علاوه بر موضوعات اشاره شده، دعا موضوعی باطنی در ارتباط انسان با خدا است و دعا در تمام موارد مشروع، امری پسندیده است به گونه‌ای که خداوند می‌فرماید: بگو: «پروردگارم براى شما ارجى قائل نیست اگر دعاى شما نباشد».[1] اما این بدان معنا نیست که مردم را در این کار مجبور کنیم؛ زیرا اجبار مردم به دعای جمعی با صدور فتوا، نمی‌تواند دارای پشتوانه شرعی باشد و فقیه نمی‌تواند بدون دلیل فتوا به چیزی دهد.

[1] «قُلْ ما یَعْبَؤُا بِکُمْ رَبِّی لَوْ لا دُعاؤُکُمْ»، فرقان، 77.