آیا حضرت زهرا(س) دارای موقوفاتی بودند؟
پرسش
آیا حضرت زهرا(س) دارای موقوفاتی بودند؟
پاسخ اجمالی
بر اساس روایات، حضرت زهرا(س) صاحب اموالی بود که از طریق هبه(بخشش) به آن‌حضرت رسیده بود و ایشان بخشی از اموالش را وقف نمود. در این فرصت به چند مورد اشاره می‌شود:
1. از امام صادق(ع) درباره صدقات رسول خدا(ص) و امام علی(ع) پرسیده شد، آن‌حضرت در پاسخ فرمود: «صدقه‌هاى آنان به ما حلال است. حضرت فاطمه(س) صدقه‌هاى خود را براى بنی هاشم و بنی مطلب قرار داد».[1]
2. امام باقر(ع) به ابابصیر فرمود: «آیا وصیت حضرت فاطمه را برایت بخوانم؟» ابابصیر گفت: آرى. آن‌حضرت از کیسه‌اى نوشته‌اى بیرون آورد و خواند: «بسم الله الرّحمن الرّحیم، این وصیت‌نامه فاطمه دختر پیامبر خدا(ص) براى على بن ابى طالب(ع) است؛ باغات و مزرعه‌هاى هفت‌گانه‌ام را که عبارتند از: عَواف، دلال، برقه، مبیت، حسنى، صافیه و مزرعه امّ ابراهیم همه در اختیار على است و پس از او در اختیار حسن و سپس حسین و پس از او بزرگ‌ترین فرزندانم متولّى آنها خواهند بود. بر این وصیت‌نامه مقداد و زبیر را شاهد می‏گیرم. نویسنده وصیت‌نامه: على بن ابى طالب».[2]
3. از امام رضا(ع) درباره باغ‌های هفت‌گانه پرسیده شد که آیا آنها ارث رسول خدا(ص) براى فاطمه(ع) بوده است؟ امام(ع) فرمود: «آنها وقف بودند و رسول خدا(ص) از محل در آمد آنها مخارج مهمان‌هاى خود را تأمین می‏کرد و هنگامى که رحلت نمود عبّاس عموى پیامبر درباره آنها با حضرت فاطمه(س) به خصومت پرداخت و حضرت على(ع) و سایرین شهادت دادند که آنها وقف حضرت فاطمه بوده است و آنها عبارتند از: دلال، عواف، حسنى، صافیه، مال امّ ابراهیم، مبیت و برقه».[3]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 7، ص 48، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. همان.
[3]. کافی، ج 7، ص 47 – 48.