پدرم چند سال پیش فوت کرد و در وصیت نامه خود مقدار دو میلیون تومان را جهت تهیه جهیزیه برای هر یک از دخترها در نظر گرفت. اکنون بعد از گذشت 13 سال اقدام به تقسیم اموال شده است؟ آیا این پول به نرخ امروز در نظر گرفته می‌شود؟
پرسش
پدر من سال 78 فوت کرد و من در آن زمان 12 سال داشتم. پدرم در وصیت نامه خود مقدار دو میلیون تومان را به عنوان تهیه جهیزیه برای هر یک از دخترها در نظر گرفت. بعد از گذشت 13 سال از فوت پدرم هنوز به وصیت پدرم عمل نشده و با آن دو میلیون تومان یک یخچال هم نمی‌شود خرید. حالا تکلیف ما خواهرها که می‌خواهیم ازدواج کنیم چیست؟ آیا این پول به نرخ امروز در نظر گرفته می شود؟
پاسخ اجمالی
1. اگر مجموع آنچه پدر شما وصیت کرده‌ است بیش از یک سوم اموالش باشد، وصیت وی، فقط در همان یک سوم نافذ است و باقیمانده باید بر طبق قانون ارث، بین همه وراث تقسیم شود.
2. نسبت به تفاوت ارزش مبلغ مورد وصیت، مراجع تقلید اختلاف نظر دارند:
عده‌ای[1] معتقدند، مقدار آن اضافه نمی‌شود هر چند ارزشش کم شده باشد. البته برخی[2] در این باره شرطی گذارده‌ و می‌گویند، اگر در آن زمان دختران سهم الارث خویش را مطالبه کرده‌ و سایر ورثه از پرداخت آن امتناع ورزیدند، در حال حاضر باید به قیمت روز، سهم دختران پرداخت شود.
برخی[3] در این زمینه تورم بازار را لحاظ کرده و ارزش روز را ملاک عمل قرار می‌دهند.
بعضی[4] نیز می‌گویند: در این‌باره باید (بنابر احتیاط واجب) با سایر وراث مصالحه شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[5]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
وصیت به مقدار یک سوم ماترک نافذ است و باید بر طبق آن عمل شود و باقیمانده باید بر طبق قانون ارث تقسیم شود و بنا بر احتیاط واجب نسبت به تفاوت ارزش پول باید مصالحه شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مقدار آن اضافه نمی‌شود هر چند ارزشش کم شده باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید آن مبلغ را به اضافه مقدار تورم متوسط اجناس در آن راه صرف کنید مشروط بر این که به ضمیمه سایر وصیت‌ها بیش از ثلث اموال او نباشد و الا به مقدار ثلث عمل می‌شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه وصیت مذکور زائد بر ثلث (یک سوم) مال متوفی نبوده به همان مبلغی که وصیت شده باید عمل کرد و گذشت زمان و تورم موجب زیاد شدن مقدار وصیت نمی‌شود اما نسبت به بقیه ماترک میت هر چه قیمت آن بالا رفته باشد در صورتی که هنوز تقسیم نشده است همه ورثه در اضافه قیمت هم شریک هستند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه دختران سهم الارث خویش را در آن زمان مطالبه کرده‌اند و سائر ورثه از پرداخت امتناع کرده باشند، در حال حاضر باید به قیمت روز سهم دختران پرداخت شود در غیر اینصورت همان مبلغ مذکور در وصیت باید پرداخت شود.

[1]. آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی.
[2]. آیت الله نوری همدانی.
[3]. آیت الله مکارم شیرازی.
[4]. آیت الله خامنه‌ای.
[5]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.