1. هجرت به خارج از کشور برای ادامه تحصیل چه حکمی دارد؟ 2. آیا می‌توان از گوشت هایی که در آن‌جا با عنوان حلال مارکت به فروش می‌رسد استفاده کرد؟ 3. آیا پس از استفاده از توالت‌های فرنگی در آن‌جا، انسان نجس می‌شود؟
پرسش
با عرض سلام و احترام خدمت شما، چند سؤال داشتم: 1. خواستم بدانم نظر مراجع در مورد هجرت به خارج از کشور برای ادامه تحصیل چیست؟ 2. آیا می‌توان در آن‌جا از گوشت‌هایی که در مغازه‌های با عنوان حلال مارکت به فروش می‌رسد استفاده کرد؟ 3. آیا پس از استفاده از توالت‌های فرنگی (با توجه به این‌که محفظه متصل به آب کُر نیست) بدن انسان نجس می‌شود؟
پاسخ اجمالی
1. تحصیل در خارج از کشور، فی نفسه اشکالی ندارد.
2. در صورتی که «برچسب حلال» از سوی مرجع مورد اعتمادی صادر شده است و مطمئن باشید، واقعیت دارد، می‌توانید از آن استفاده کنید.
3. اگر یقین نداشته باشید که نجاست به بدن سرایت کرده، بدن پاک است و در صورت شک در سرایت نجاست، به شک خود اعتنا نکنید و جستجو لازم نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. فی نفسه اشکال ندارد.
2. در صورتی که یقین به تذکیه شرعی آن نداشته باشید، جایز نیست.
3. اگر نجاست به بدن سرایت کند، موجب نجاست می‌شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. در موارد ضرورى اگر باعث تقویت کفار و ضعف مسلمانان نشوند و متأثر از آداب حرام آنها نگردند اشکالى ندارد و اگر بتوانند با قول و فعل خود مبلغ اسلام در آن مناطق باشند کار خوبى خواهد بود.
2. در صورتی که مطمئن باشید آن برچسب، واقعیت دارد و حلال است می‌توانید از آن استفاده کنید.
3. در مورد ترشحات، اگر همراه با ذرات نجاست نباشد پاک است و درصورت شک در سرایت نجاست به شک خود اعتنا نکنید و جستجو لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. مسافرت یا مهاجرت به بلاد کفّار احتمال دارد موجب فساد عقیده و اخلاق و لاابالی گری در اعمال شود و اطمینان به اینکه عقیده و اخلاق محفوظ بماند نوعاً حاصل نمی‌شود و حفظ عقیده و ایمان در آن بلاد غالباً مشکل است. بلی، اگر به صورتی که تحت تأثیر فرهنگ و عادات آنها قرار نگیرد و بتواند در آنجا اخلاق و تربیت خودش را محکم نگه‌دارد و استقلال اسلامیت خود را حفظ کند با حفظ وظایف شرعی رفتن به آنجا جهت تحصیل مانعی ندارد.
2. چنانچه از مسلمانی که احتمال صحت در عمل او می‌دهد بخرد مانعی ندارد و در غیر این صورت خوردن گوشت در کشور غیر مسلمان جایز نیست.
3. چنانچه یقین به نجاست محل نداشته باشد، پاک است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. تحصیل در خارج از کشور اشکالی ندارد.
2. اگر مارک حلال از سوی مرجع مورد اعتمادی صادر شده است، می‌توان بر طبق آن عمل کرد .
3. تا زمانی که یقین به نجس شدن بر اثر اصابت نجس یا متنجس یا تماس با رطوبت سرایت کننده با آنها ندارید، پاک محسوب می‌شوید.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.