استفاده از حیوانات در آزمایشگاه – که غالباً با آزار آنها همراه است -‌ برای اهدافی مانند دست یافتن به درمان بیماری‌ها، چه حکمی دارد؟
پرسش
آیا استفاده از موش آزمایشگاهی و آزمایش روی حیوانات مجاز است؟ اگر همراه با درد آنها باشد چطور؟ تزریق ویروس و عوامل بیماری‌زا به آنها چه حکمی دارد؟ آیا تشریح جانوران در مدارس برای مشاهده اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی
هر چند از دیدگاه اسلام، آزار حیوانات جایز نیست، ولی در مواردی که حفظ جان انسان‌ها و پیدا کردن راهی برای درمان و سلامتی آنها و نیز برخی آموزش‌های لازم، وابسته به استفاده از حیوانات باشد، استفاده از آنها - که در برخی موارد موجب آزار آنان نیز می‌شود - اشکال شرعی ندارد ولی باید تلاش کرد که تا حد ممکن، کمترین آزار به آنان وارد شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
فى نفسه مانعى ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
جهت تعلیم و کشفیات پزشکی استفاده از موش و یا خرگوش مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که برای نجات جان و حل مشکل بیماری انسان‌ها باشد، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. اگر پیشرفت دانش پزشکی یا سایر دانش‌های مفید برای بشر، متوقف بر کشتن یا آزار دیدن برخی از حیوانات باشد، به میزانی که اغراض عقلائی مشروع مانند درمان بیماری‌های مؤمنان تأمین شود، مانعی ندارد.
2. تشریح بدن جانوران مرده اشکال ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.