آیا شبنم باعث سرایت نجاست می شود؟
پرسش
قسمتی از در توالت نجس شده و شسته نشده، آیا بر اثر شبنم یا عرق کردن، همه در نجس می شود؟
پاسخ اجمالی

همه مراجع می فرمایند: اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس می شود.[1] و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمی شود.[2]

همچنین اگر چیز پاکی به چیز نجس برسد و انسان شک کند که هر دو یا یکی از آنها تر بوده یا نه، آن چیز پاک نجس نمی شود.[3]،[4]

به هر حال، رطوبت ساریه موجب نجاست می شود؛ یعنی اگر رطوبت شبنم از جای نجس حرکت کند و به قسمت های دیگری (قسمت هایی که پایین تر از قسمت های نجس قرار دارند) برسد آن جا را نیز نجس می کند.

لازم به توضیح است که نجاست هر چیز از سه راه ثابت می شود: اوّل: آن که انسان یقین پیدا کند، پس گمان حتّى گمان قوى کافى نیست.

دوّم: آن که کسى که چیزى در اختیار او است (مانند صاحب خانه و فروشنده و خدمت کار) بگوید که آن چیز نجس است.

سوّم: دو نفر عادل و یا حتّى یک نفر (که از گفته اش اطمینان حاصل می شود) بگوید که آن چیز نجس است.[5]

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

1. رطوبت ساریه موجب سرایت نجاست از عین نجس به غیر آن می شود.

2. عین نجس به واسطه استحاله پاک می شود.

[1] خوئی: و همچنین اگر به چیز سومی با همان رطوبت برسد نجسش می کند، و مشهور فرموده اند که متنجس به طور مطلق منجس است ولی این حکم در غیر واسطه اول محل اشکال است.

[2] خوئی، سیستانی: اگر چه به عین نجس برسد.

مکارم: مسأله – هر گاه چیز پاکی با چیز نجسی ملاقات کند و یکی از آن دو رطوبت داشته باشد نجس می شود، اما اگر هر دو خشک باشند یا رطوبت به قدری کم باشد که سرایت نکند، پاک است.

[3] تبریزی: مگر حالت سابقه چیز پاک, رطوبت مسریه باشد.

مکارم: اگر در ملاقات، یا در رطوبت داشتن شک کند، آن چیز نجس نمی شود.

[4] توضیح المسائل مراجع: مبحث: راه نجس شدن چیزهای پاک، م 126-125

[5] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 85، مسأله 121، (طبق فتوای آیت العظمی مکارم).