آیا قضای روزه و نماز در صورت انجام ندادن غسل جنابت واجب است؟
پرسش
کسی که هفت سال بعد از مکلف شدنش متوجه می شود که در این سالها غسل جنابت بر گردن او بوده و او به هیچ عنوان نمی دانسته که باید غسل کند، آیا باید قضای تمام نمازها و روزه های این هفت سال را به جا آورد؟
پاسخ اجمالی

نظر مراجع تقلید در پاسخ به پرسشی مشابه، به این شرح است:

چندین سال با حال جنابت، روزه گرفتم و نماز خواندم؛ در حالى که نمى‏دانستم جنب باید غسل کند، تکلیف چیست؟

آیات عظام: امام، بهجت، تبریزى، خامنه‏اى، مکارم، وحید و سبحانی: نماز و روزه‏هایى را که در حال جنابت انجام داده‏اید، باید قضا کنید.[1]

آیات عظام: سیستانى، صافى و فاضل: اگر در یاد گرفتن مسائل کوتاهى نکرده‏اید، روزه‏ها صحیح است و قضا ندارد، ولى نمازهایى را که در حال جنابت خوانده‏اید، در هر حال باید قضا کنید.[2]

آیت‏الله نورى: روزه‏ها صحیح است و قضا ندارد ولى نمازهایى را که در حال جنابت خوانده‏اید، باید قضا کنید.[3]

شایان ذکر است:

  1. طهارت نسبت به نماز، شرط واقعى است؛ از این رو، اگر شخص از روى ناآگاهى نیز بدون طهارت نماز بخواند، نمازش باطل است.
  2. طبق نظر گروهی از فقها، اگر کسی که غسل جنابت بر عهده داشته، غسلی دیگر انجام دهد، غسل جنابت از عهده وی برداشته می‌شود؛[4] به این معنا که دیگر جُنُب نبوده و نماز و روزه او صحیح است.

همچنین، پاسخ آیت الله هادوی تهرانی در مورد پرسش مذکور به شرح زیر است:

  1. استمنا حرام است، ولی کفاره‌ای ندارد.
  2. اگر شخص در حال جنب بودن نماز بخواند، نماز وی باطل است، هر چند جنابت او از استمنا باشد و وی از این حکم اطلاعی نداشته باشد.
  3. روزه هایی که شخص در حال جنابت گرفته است، باطل می باشد.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت‏الله تبریزى، صراط النجاة، ج 1، س 107 و منهاج الصالحین، ج 1، بعد از م 1004 آیت‏الله وحید، منهاج الصالحین، ج 2، بعد از م 1004 امام، استفتاءات، ج 1 روزه، س 31 آیت‏الله خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 194 و دفتر آیت‏الله مکارم و آیت‏الله بهجت؛ آیت الله سبحانی: (و در صورتى که جاهل مقصر باشد [و در یاد گرفتن مسائل کوتاهى کرده باشد] کفاره نیز باید بدهد)، پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله سبحانی.

[2]. آیت‏الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، بعد از م 1004 آیت‏الله فاضل، جامع‏المسائل، ج 1، س 558 دفتر آیت‏الله صافى و آیت‏الله وحید.

[3]. آیت‏الله نورى، استفتاءات، ج 2، س 96.

[4]. ر. ک: نمایه 16425(انجام غسل حیض به جای غسل جنابت).