چه تعریفی را می‌توان برای بیع ارائه داد تا جامع افراد و مانع اغیار باشد؟
پرسش
یک تعریف جامع افراد و مانع اغیار برای بیع بیان فرمایید.
پاسخ اجمالی
فقها، تعریف‌هاى متفاوتى از بیع ارائه داده و هرکدام کوشیده‌اند با بهترین و کوتاه‌ترین عبارت، ماهیّت این عقد را بیان کنند. از بررسى عبارات فقها در تعریف بیع، روشن می‌شود که همه آنان به دنبال نشان دادن ویژگی‌هاى اساسى بیع بوده‌اند و اختلافات آنان تنها در تعریف لفظى بیع می‌باشد و در ماهیّت آن به عنوان یکى از عقود معین، اختلافى ندارند. به عقیده صاحب جواهر، مراد فقها از تعریف‌هایى که براى عقد بیع ذکر کرده‌اند، تنها کشف فى الجمله از ماهیّت آن است نه تعریف منطقى.[1] به تعبیر دیگر، تعریف فقها در این‌گونه امور، شرح الأسمی بوده و در صدد توضیح و روشن شدن واژه است نه تعریف حقیقی و ذاتی که جامع افراد و مانع اغیار باشد.
در هر حال، پس از اشکال و جواب‌های بسیار، تعریفی که مورد قبول بسیارى از فقها و حقوق‌دانان قرار گرفته است آن است که؛ «بیع، عبارت است از تملیک عین به عوض معیّن».[2] لذا، فرق بین بیع و معاوضه تنها از نظر قصد طرفین معامله است، که در بیع قصد تملیک شرط است.

[1]. ر.ک: نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، محقق و مصحح: قوچانی، عباس، آخوندی، علی، ‌ ج 22، ص 203 - 210، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ هفتم، 1404ق؛ جمعى از مؤلفان، مجله فقه اهل بیت علیهم السلام (فارسى)، ج 26، ص 215، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى، قم، چاپ اول.
[2]. طاهرى، حبیب الله، حقوق مدنى، ج ‌4، ص 18، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ دوم، 1418ق؛ موسوى بجنوردى، سید محمد، قواعد فقهیه، ج ‌1، ص 294، مؤسسه عروج، تهران، چاپ سوم، 1401ق.