خانمی نسبت به حکم غسل حیض برای بانوان، جاهل قاصر بوده است و پس از ازدواج نیز به دلیل ناآشنایی با احکام، غسل جنابت را در ماه رمضان پس از اذان صبح انجام می‌داده است. حکم نماز و روزه‌های وی چیست؟
پرسش
سلام علیکم خانمی قبلاً در روستا بوده و وقتی حایض شده مادرش به او نگفته که باید غسل کند و بدون غسل نماز ‌خوانده‌است. وقتی که ازدواج کرده نمی‌دانسته که جنب قبل از اذان صبح ماه رمضان باید غسل کند و بدون غسل وارد صبح ‌شده و روز غسل می‌کرده است. در ضمن می‌گوید شب در روستا، امکان استفاده از حمام برای بانوان نبوده است. حکم نماز و روزه‌های وی در مدتی که در روستا بوده چگونه است؟
پاسخ اجمالی
چنین فردی باید هر مقدار از نمازهایى را که یقین دارد بدون غسل خوانده اعاده نماید، اما نسبت به قضای روزه‌ها،‌ فقها اختلاف نظر دارند. برخی[1] قضای آن را واجب و برخی[2] در فرض سؤال، روزه‌‌های فرد را صحیح و کافی می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
هر مقدار از نمازهایى که یقین دارد بدون غسل خوانده باید اعاده نماید، و نسبت به روزه هم قضای روزه ها لازم است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه جاهل به حکم بوده روزه‌هایش قضا ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
باید نمازها و روزه‌های خود را قضا کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تمام نمازهایی که بدون غسل خوانده‌، باطل است و باید اعاده کند اما روزه‌هایی که در آن زمان گرفته‌، صحیح است و نیاز به اعاده ندارند.
در بحث جنابت هم در صورتی که حکم مسأله را نمی‌دانسته و  احتمال آن را هم نمی‌داده  و در یادگیری کوتاهی نکرده‌ باشد، روزه‌هایش صحیح است.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام خامنه‌ای و صافی گلپایگانی.
[2].  آیات عظام نوری همدانی و هادوی تهرانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.