کد سایت fa39938 کد بایگانی 48757 نمایه تفاوت «مفهوم و مصداق» با «عنوان و معنون»
طبقه بندی موضوعی کلیات
خلاصه پرسش
تفاوت میان «مفهوم و مصداق» و «عنوان و معنون» در چیست؟
پرسش
تفاوت میان «مفهوم و مصداق» و «عنوان و معنون» در چیست؟ اگر این دو یکی است، پس چرا در دو سر فصل مجزا بررسی می‌شوند. البته مرحوم مظفر این دو را در عنوان مجزا بیان می‌کند و حال آن‌که تعریف ارائه داده از این دو یکی است و تفاوتی نمی‌کند، چرا که عنوان را مفهوم و معنون را مصداق می‌داند.
پاسخ اجمالی
در بسیاری از موارد «مفهوم و مصداق» و «عنوان و معنون» به صورت مترادف به‌کار می‌روند؛ اما اگر با دقت نگاه شود بین این دو تفاوت وجود دارد و رابطه آن دو عموم و خصوص مطلق است؛ یعنی «مفهوم  و  مصداق» عام است و «عنوان و معنون» خاص است؛ زیرا تفاوت بین «مفهوم و مصداق» و «عنوان و معنون» اعتباری است؛ یعنی به لحاظ برمی‌گردد؛ به این بیان که، اگر نگاه به مفهوم به جهت دیدن مصداق و حکایت از او باشد در این صورت مفهوم را عنوان و مصداق را معنون گویند.[1]

[1]. ر. ک: حیدری، سید رائد، المقرّر فی توضیح منطق المظفّر، ج 1، ص 167 - 170، منشورات ذوی القربی، قم، چاپ اول، 1422ق.