کد سایت fa41391 کد بایگانی 50700 نمایه عاقل‌ترین مردم از نگاه پیامبر اسلام(ص)
طبقه بندی موضوعی حدیث|گوناگون
خلاصه پرسش
از نگاه پیامبر اسلام(ص) عاقل‌ترین مردم دارای چه ویژگی‌هایی هستند؟
پرسش
پیامبر گرامی اسلام(ص) خردمندترین مردم را با چه صفتی عنوان نموده است؟ با تشکر
پاسخ اجمالی
از نگاه پیامبر اسلام(ص) عاقل‌ترین مردم دارای چنین ویژگی‌هایی هستند.
1. عاقل‌ترین مردم کسی است که بیشترین مدارا و نرمش را نسبت به مردم داشته باشد: «وَ أَعْقَلُ‏ النَّاسِ‏ أَشَدُّهُمْ مُدَارَاةً لِلنَّاس».‏[1]
2. عاقل‌ترین فرد کسی است که پروردگارش را بشناسد و از دستوراتش اطاعت و پیروی نماید: «أَلَا وَ إِنَّ أَعْقَلَ‏ النَّاسِ‏ عَبْدٌ عَرَفَ رَبَّهُ فَأَطَاعَهُ».
3. همچنین کسی که دشمنش را بشناسد و با او مخالفت کند، از دیگران عاقل‌تر است: «وَ عَرَفَ عَدُوَّهُ فَعَصَاهُ».
4. چهارمین ویژگی عاقل‌ترین افراد این است که جایگاه ابدی و همیشگی‌شان(آخرت) را بشناسند و نسبت به اصلاح و آبادی‌اش اقدام نمایند: «وَ عَرَفَ دَارَ إِقَامَتِهِ فَأَصْلَحَهَا».
5. عاقل‌ترین مردمان کسانی هستند که بدانند با چه سرعتی به سمت آخرت در حرکت‌اند و خود را برای سفر آخرت آماده نمایند و برای خویش زاد و توشه بردارند: «وَ عَرَفَ سُرْعَةَ رَحِیلِهِ فَتَزَوَّدَ لَهَا».[2]

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏4، ص 395، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏74، ص 179، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق.