1. اگر بر دست مانعی باشد که قابل ازاله نباشد آیا باید وضوی جبیره ای بگیرد 2. در فرض مذکور اگر به نیت وضوی معمولی وضو گرفت آیا صحیح است؟
پرسش
1. اگر بر دست مانعی باشد که قابل ازاله نباشد آیا باید وضو را به نیت وضوی جبیره ای بگیرد یا وضوی معمولی؟ 2. در فرض مذکور اگر به نیت وضوی معمولی وضو گرفت آیا صحیح است؟
پاسخ اجمالی

فتوای فقها در مورد سؤال اول متفاوت است که در ذیل مطرح می شود:

1.  چنین شخصی باید به دستور جبیره عمل کند[1] و بنا بر احتیاط واجب اگر تمام یا بعض محلّ تیمّم بى‏مانع باشد، تیمّم هم بنماید.[2]

2. فقط در صورتی که آن چیزى که چسبیده، دوا باشد؛ حکم جبیره را دارد[3].

3. وظیفه‏اش تیمّم است[4]، مگر در صورتى که در جاى تیمم هم (مانع)چسبیده باشد که در این صورت، وضو کافى است[5].

4. وظیفه‏اش تیمّم است مگر آن که آن چیز در مواضع تیمّم باشد که در این صورت لازم است بین وضو و تیمّم جمع کند[6]، [7].

اما در مورد سؤال دوم اگر وظیفه شما جبیره باشد طبعا از آن رو که شما عملا وضوی جبیره ای گرفتید کفایت می کند اما بنابر این که جبیره کفایت نکند طبعا آن وضو کافی نیست پس باید به وظیفه و تکلیفتان عمل کنید.

[1]  آیات عظام امام خمینی، خامنه ای، فاضل، بهجت، مکارم، نوری.

[2] آیات عظام گلپایگانى، صافى.

[3] آیات عظام خوئى، تبریزى و سیستانی.

[4] آیت الله العظمی زنجانى.

[5] آیات عظام خوئى و تبریزى.

[6] آیت الله العظمی سیستانى.

[7] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 196، مسأله ۱۳۳۸.