آیا در روزه می‌توان این‌گونه نیت کرد که اگر خودم روزه قضا دارم، این روزه برای خودم محسوب شده و اگر ندارم، به عنوان روزه قضای فرد مشخص‌شده دیگری باشد؟
پرسش
با سلام. آیا در نیت روزه قضا می‌توانیم بگوییم اگر خودم روزه قضا دارم برای خودم حساب شود و اگر ندارم برای پدرم محسوب گردد؟ اگر نمی‌شود، روزه‌هایی که با این نیت گرفته‌ام برای چه کسی محسوب می‌گردد؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، چنین روزه‌ای صحیح نیست، جز در مورد پدری که روزه قضا داشته و پسر بزرگ‌ترش چنین نیت کند که اگر خودم روزۀ قضا داشتم، برای خودم و اگر نداشتم، به عنوان قضای پدرم باشد، که در این صورت - چون قضای روزه پدر بر پسر بزرگ‌ترش واجب است - روزه‌اش صحیح می‌باشد.
با این وجود، برخی مراجع[1] معتقدند با توجه به عدم آگاهی فرد از این مسئله، روزه‌‌های قبلی وی صحیح است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
روزه مذکور اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر روزه پدر هم بر شما واجب باشد مى‌توانید قصد ما فی الذمه کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
نسبت به گذشته مشکلی ندارید، اما در آینده تعیین کنید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. در صورتی فرد برای روزه‌های خودش به صورت مردد نیت کند؛ مثلاً نیت کند اگر روزۀ واجب داشتم، به عنوان واجب حساب شود و اگر نداشتم، مستحبی باشد یا نیت کند اگر قضا داشتم، به عنوان قضا حساب شود و اگر روزۀ کفاره داشتم، کفاره حساب گردد، روزه‌اش صحیح است و اگر بعدها معلوم شود واجبی بر عهده داشته است، به جای همان محسوب می‌شود یا اگر معلوم گردد کفاره‌ای بر گردن نداشته و قضا بر عهده داشته است، به جای همان قضا محاسبه می‌گردد.
2. در صورتی که فرد برای روزه‌های خودش و دیگری به صورت مردد نیت کند؛ مثلاً نیت کند اگر من روزۀ قضا داشتم، برای خودم باشد و اگر نداشتم، برای دیگری حساب شود، روزه‌اش صحیح نیست؛ مگر در مورد پسر بزرگ که مثلاً نیت کند اگر خودم روزۀ قضا داشتم، برای خودم و اگر نداشتم، به عنوان قضای پدرم باشد که در این صورت روزه‌اش صحیح خواهد بود و اگر بعدها معلوم شود خودش قضا نداشته و پدرش داشته است، به جای قضای پدر محسوب می‌گردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.