حکم تراشیدن ریش چیست؟
پرسش
ریش این جانب کامل نروییده است و در قسمت چانه هیچ مویی ندارم، اما در بقیه قسمت های صورت دارم. از آن جا که گذاشتن ریش باعث نازیبایی زیادی در چهره من می شود، و گاها مورد تمسخر عده ای از کفار قرار می گیرم، آیا می توانم ریش بقیه قسمت ها را بتراشم؟
پاسخ اجمالی

هیچ مرجع تقلیدی تراشیدن ریش را به هر دلیلی جایز نمی داند، بلکه تمام مراجع اجتناب از آن را لازم می دانند و تمسخر دیگران باعث مجاز شدن این کار نمی شود.

امام خمینی ره در این باره می فرماید: تراشیدن ریش و ماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد در حال اختیار بنابر احتیاط واجب، حرام است.[1]

البته شما می توانید با تراشیدن موهای گونه و گلو و کوتاه نمودن دو طرف صورت چهره تان را زیبا کنید، و حتی می توانید صورت خود را با ماشین کوتاه کنید و فقط نباید آن را از ته بزنید.

لازم به یاد آوری است که در اجرا و التزام به احکام الاهی، نباید منتظر باشیم تا کفار از ما تعریف کنند و نباید از سرزنش و تمسخر و حتی تهدید کفار ترسید، اگر چنین بود که کفار صدر اسلام مسمانان را بیشتر از اینها تمسخر و تهدید می کردند، و اگر قرار بود با این چیزها آنها دست از احکام اسلام بکشند که اسلام تا امروز باقی نمی ماند. بنابراین، شما در کارهایتان بر خدا تکیه کنید و از این گونه مسائل ترس نداشته باشید. آنچه که مهم است زیبایی روح است که با انجام دستورات الاهی حاصل می شود. انشاءالله.

برای آگاهی بیشتر از حکم این مسئله و فلسفه آن می توانید به نمایه های زیر مراجعه کنید:

1. تراشیدن ریش، سؤال 2905 (سایت: 3131).

2. دلیل فقهی تراشیدن ریش، سؤال 3313 (سایت: 3869) .

[1]  نک: نامام خمینی، استفتآت، ج 2؛ (بخش مکاسب   محرمه)،   ص 30، س 79، ص 31، س 81، ص 32، س 84؛  توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 835، م 40 ، آیات عظام: (اراکى)، (گلپایگانى)، (صافى): تراشیدن ریش و ماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد، حرام است و در این حکم تمام مردم یکسانند و حُکم خدا به واسطه مسخره مردم تغییر نمى‏کند. پس کسى هم که اول تکلیف او است، یا اگر ریش نتراشد مردم او را مسخره مى کنند، چنانچه ریش بتراشد یا طورى ماشین کند که مثل تراشیدن ریش باشد، حرام است.