معنای دفاع فرهنگى و حکم فقهى آن چیست؟
پرسش
معنای دفاع فرهنگى و حکم فقهى آن چیست؟
پاسخ اجمالی
در میان انواع هجوم‌هاى غیر نظامى دشمنان، تهاجم فرهنگى از همه آنها خطرناک‌تر است. در این نوع هجوم، دشمن با ترویج فساد و فحشا افکار عمومى جامعه را منحرف کرده، ارزش‌ها، آرمان‌ها و اهداف مقدّس اسلامى و عزّت و شرف مسلمانان را مورد هجوم قرار می‌دهد، تا مسلمانان را همرنگ خود گرداند.[1] چنان‌که قرآن کریم می‌فرماید: «وَدُّوا لَوْ تَکْفُرُونَ کَما کَفَرُوا فَتَکُونُونَ سَواءً»؛[2] آنان آرزو می‌کنند که شما هم مانند ایشان کافر شوید، و مساوى یکدیگر باشید.
این نوع تهاجم پیشینه‌اى دیرینه دارد و در طول تاریخ حیات اسلام از سوى دشمنان، به شکل‌هاى گوناگون صورت می‌پذیرفته و کمّ و کیف آن، همواره در حال تغییر و دگرگونى بوده است.
دفاعى که در دفع تهاجم فرهنگى مطرح است «دفاع فرهنگى» نام می‌گیرد و مسلمانان موظّف‌اند با همه امکانات و وسائل لازم به مقابله جدّى و دفاع از ارزش‌هاى الهى و منافع مسلمانان برخیزند.[3]
حضرت امام خمینی(ره) در این‌باره می‌فرماید: «در صورتى که روابط کشور اسلامى با دیگر کشورها موجب استعمار مسلمانان یا استعمار کشورشان در بُعد فرهنگى شود، بر همه مسلمانان واجب است که از چنین روابطى اجتناب کنند و این‌گونه روابط حرام می‌باشد».[4]

[1]. یوسفیان، نعمت الله، شخصیت و دیدگاههاى فقهى امام خمینى (قدس سره)، ص 177، قم، مرکز تحقیقات اسلامى، چاپ اول، 1379ش.
[2]. نساء، 89.
[3]. شخصیت و دیدگاههاى فقهى امام خمینى (قدس سره)، ص 178؛ همچنین ر.ک: تولیت،سید عباس، مدیریت دفاع فرهنگی، نشریه اندیشه انقلاب اسلامی، ص 107 – 130، شماره 7 و 8، پاییز و زمستان 1382ش.
[4]. موسوی خمینی، سید روح الله، تحریر الوسیلة، ج ‌1، ص 486، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، چاپ اول.